Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppbetyg för Zeunerts julmust

I ett test i TV-programmet Plus i SVT utsågs Zeunerts till bästa julmust. Förvisso dyrast, men smaken var bäst.

– Jätteroligt, riktigt bra, säger Bengt Bertlin, platschef på bryggeriet i Sollefteå

Annons

Just nu är det lite småstressigt på bryggeriet. Man förväntar sig nu en ytterligare ökad försäljning och måste snabbt dra igång tillverkningen igen.

– Vi hoppas ha igång tappningen i eftermiddag, berättar Bertlin på fredagen.

I fjol lades tappningen på flaska ner på Zeunerts. Dryckerna, öl och läsk, bryggs respektive blandas fortfarande på bryggeriet. Men de körs i tankbil till Kopparbergs där de tappas på flaska. Eftersom en större del säljs söderöver så har det visat sig bli billigare.

Men nu ska tappningen i Sollefteå i gång igen. Kopparbergs vd Peter Bronsman ringde redan på torsdagskvällen och undrade om tappningen kunde köras igång redan på fredagsmorgonen.

– Den har stått ett tag så vi måste se över den. Men eventuellt är vi igång på eftermiddagen eller senast på måndag morgon, säger Bertlin.

– Vi har sålt rekordmycket julmust i år så vi har bara cirka 30 000 etiketter kvar och kan alltså tappa så många extra flaskor.

Testet i Plus genomfördes av studenter på Umeå universitets restauranghögskola. Det allmänna omdömet var att Zeunerts är en betydligt vuxnare dryck, inte lika söt som konkurrenternas. Dessutom poängterades i programmet att en bra must kan lagras och att många faktiskt låter den stå till julen därpå.

– Så gör jag själv också. Jag låter alltid julmusten stå ett år innan jag dricker den, säger Bengt Bertlin.

Vad som ingår i det recept som Zeunerts gör sin must på är hemligt. Men receptet har funnits i Sollefteå i över 40 år.

Annons