Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonio Borg godkänd trots protester

Annons

Med 386 röster mot 281 har EU-parlamentet röstat ja till den hårt kritiserade Tonio Borg som EU-kommissionär.

Mörka krafter och iskalla vindar blåser igen, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) efter omröstningen. Det är en stor besvikelse och ett fall bakåt för EU:s grundläggande rättigheter. Men jag visste att det skulle bli så här, efter att ha talat med många av de konservativa ledamöterna, däribland de fyra svenska moderaterna och Kristdemokraternas Alf Svensson.

Wikström - som fått ta emot anonyma dödshot på grund av sin hårda kritik mot Borg - tror inte att något medlemsland kommer att försöka stoppa Borg när han formellt ska godkännas av stats- och regeringscheferna. I stället sätter hon sitt hopp till att EU-kommissionens ordförande ger Borg andra frågor att sköta än de som företrädaren John Dalli ansvarade för.

Om Barroso skulle vara tillräckligt smart så skulle han byta ut hans portfölj. I stället för din och min hälsa skulle Borg kunna sköta inre marknaden, fiskerifrågor eller kultur till exempel. Men inte hälsofrågorna - det är han inte lämplig för, säger Wikström, som lovar att hålla extra vakande ögon på Borgs insats. Nu gäller det att skärskåda allt vad han gör - och framför allt vad han inte gör.

Borg, från Malta, har tidigare fått skarp kritik från flera ledamöter och organisationer för sina uttalanden om bland annat aborter och homosexualitet. I går kväll beslutade den socialistiska partigruppen i parlamentet att rösta nej till Borg.

Han har dock fortsatt stöd från de konservativa och är tänkt att ersätta den mutanklagade hälsokommissionären och landsmannen John Dalli.

Jag tycker inte om hans värderingar vad gäller aborter och homosexuella, men jag röstade för honom ändå. Man måste respektera åsikter. Kom ihåg att lika kontroversiell som han är i Sverige är vår kommissionär, Cecilia Malmström, i Malta, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M). Det viktiga är att han inte kan hota jämställdheten i Sverige.

"Så besviken. Ansvaret för att EU nu får en homofob abortmotståndare vilar tungt på M, KD och svenska regeringen. Hade de agerat annorlunda hade vi kunnat få majoritet för nej", skriver EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) i en sms-kommentar direkt efter omröstningen.

"Det känns tungt, Borg har lyckats med sitt spel där han lovat allt till alla" skriver i sin tur kollegan Mikael Gustafsson (V) i ett uttalande per e-post.

Gustafsson hoppas dock fortfarande att Tonio Borg inte blir kommissionär.

"Jag uppmanar Sveriges regering att tänka igenom saken igen. Om kommissionens ordförande får signaler att medlemsstaterna är skeptiska kan Borg fortfarande stoppas. Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter, även om det inte är bekvämt. Reinfeldt har makten att säga nej till Borg", skriver Gustafsson.

Mer läsning

Annons