Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårshjärna kan trigga sexuell risk

Annons

Att intellektuellt förstå risken med oskyddat sex hjälper inte när tonårshjärnans belöningssystem kör över förnuftet. Stark drift och svaga bromsar hindrar hjärnan att sätta stopp, men även förväntningar spelar in.

Hela farlighetsdelen är kraftigt underbyggd av belöningssignalämnen. Det ändrar man inte så lätt om man inte hittar bra alternativ, säger Åke Pålshammar, psykologilektor vid Uppsala universitet.

Obalansen mellan drift och kontroll gör att impulsen lätt tar över, anser han.

Det kan vara att man finner det njutbart sexuellt eller att man får en ryggdunk av kompisarna, vilket är otroligt betydelsefullt för tonåringarna som styrs väldigt mycket av dopaminkickar.

Även normer spelar stor roll för de risker unga tar, enligt Sofie Kindahl, utredare på Ungdomsstyrelsen.

Att testa sig fram sexuellt kan vara något positivt, men många upplever att det finns starka förväntningar, som att alltid ställa upp eller vara potent.

Den grupp unga som tar större sexuella risker, som att ha sex mot ersättning, mår ofta sämre, förklarade hon under ett seminarium i Malmö på torsdagen om ungas sexuella risktagande.

Den gruppen har varit utsatt för övergrepp, har sämre ekonomisk situation och sämre socialt nätverk. Det finns tydliga samband mellan risktagandet och stabilitet i livet.

Mer läsning

Annons