Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåring döms för sexuellt utnyttjande av barn – tingsrätten ser allvarligt på händelsen

En 16-årig pojke från Sollefteå kommun döms för sexuellt utnyttjande av barn till 70 timmars ungdomstjänst. Han ska dessutom betala 31 000 kronor i skadestånd till den utsatta tjejen.

Det var i somras som ungdomarna träffades hemma hos henne. De hade varit vänner något år och har gemensamma bekanta. Det var inte tal om någon kärleksrelation, men de brukade ha kontakt ibland via sociala medier och prata med varandra när de träffades.

Under hans vistelse hos henne började de hångla och han ska ha genomfört en handling som kan likställas med samlag. Därefter ska han ha klätt på sig och lämnat platsen.

Den nu dömde 16-åringen medger handlingen samt att han hade kunnat räkna ut att hon inte fyllt 15 år – men att han inte tänkte på det vid tillfället.

Tingsrätten bedömer med hänsyn till kränkningens allvar att det inträffade är jämförbart med samlag.

Målsägande har yrkat på ett skadestånd på 100 000 kronor avseende kränkning samt 2 400 kronor för sveda och värk.

Den som har samlag eller därmed jämförlig handling med ett barn som är under 15 år döms enligt brottsbalken för våldtäkt mot barn. Utgångspunkten för detta är att barn under 15 år har ett behov av absolut skydd mot sexuella handlingar och att det alltid är en kränkning av barnet att utsätta det för det.

Om brottet med hänsyn till omständigheterna är att anse som mindre allvarligt kan brottet rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn i stället för våldtäkt. Ett exempel på förmildrande omständighet kan vara att åldersskillnaden mellan personerna i fråga inte är särskilt stor och att det som skett präglats av ömsesidighet och frivillighet.

Tingsrätten bedömer i det aktuella ärendet att åldersskillnaden mellan parterna inte varit alltför stor och att den sexuella aktiviteten haft sin grund i båda parternas nyfikenhet. Enligt tingsrätten har det framkommit att 16-åringen varit införstådd med att de sexuella aktiviteterna varit både olämpliga och olagliga.

Den tilltalade döms för sexuellt utnyttjande av barn, vilket är ett allvarligt brott som motsvarar ett åtta månaders långt fängelsestraff för en vuxen person. Men med tanke på den tilltalades ålder – han var endast 16 år när gärningen begicks – ska hans ungdom beaktas och straffet justeras därmed i sänkande riktning. 70 timmars samhällstjänst och ett skadestånd på 31 000 kronor blir hans straff meddelar Ångermanlands tingsrätt.

Domen kan överklagas fram till den 17 januari.