Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomt i kyrkbänkarna – men körfolket ger liv åt gudstjänsten

Varför kommer ni inte då jag ringer? undrade Hasse Alfredsson i monologen Ringaren för 50 år sedan. Det var någon slags kris inom den svenska kyrkan. Nu är det en ny kris med tomma kyrkbänkar. Coronaviruset som sprider sig som en löpeld över hela världen har fått oerhörda konsekvenser för samhället och då också kyrkan.

Vid gudstjänsten i Gullängets kyrka den 29 mars räknade jag till att vi var fyra stycken utomstående. Det vill säga vi som inte tillhörde personalen, kören eller deras anhöriga. Allt beroende på förmaningar att inte utsätta sig för risken att bli smittad av coronaviruset.

Då jag nu ändå hade tagit mig till kyrkan ångrar jag inte för en sekund kyrkobesöket. Johan Drejare har kommit in som en frisk fläkt i Gullängets kyrka. Johan har startat upp ”Körfolket” som är en ungdomlig blandad kör. De sjunger en blandad repertoar med förkärlek till gospels. Spelemän kommer och går mellan Körfolkets olika framträdanden. En pianist måste man alltid ha med sig. Vid söndagens gudstjänst var det kantor Thomas Sondell som gästspelade på ett mycket livfullt sätt vilket säkert spelade in på glädjen som kom fram i sångerna.

Musik i alla former blir man glad av. Körfolket bjöd på tre gospels utöver psalmerna, där psalm 11 i psalmboken lyfte mest. Hela kyrkan rycktes med i ”O store Gud”. Det ryckte också till i kyrkbänkarna efter varje gospel, men det stannade där. Inga applåder förekom.

Hänger det bara på Körfolket så kommer folket tillbaka i kyrkbänkarna när coronapandemin är över.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel