Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma platser i nya superbunkrar

Nu finns det 72 platser på nya säkerhetsavdelningar för landets farligaste brottslingar. Men bara nio fångar i hela landet anses vara så farliga att de får placeras i superbunkrarna som kostat 750 miljoner kronor att bygga, skriver Dagens Nyheter.

Bara en av de nya säkerhetsavdelningarna, den på Kumla, har hittills tagits i bruk och de två avdelningarna som inte kunnat fyllas med intagna som uppfyller kraven har döpts om till normalavdelningar. Men Christer Isaksson, säkerhetschef inom Kriminalvården, säger till tidningen att det inte handlar om att man byggt för många säkerhetsavdelningar, utan att tillskottet snarare ger bättre möjligheter att möta behoven.

Det var justitieminister Thomas Bodström (S) som lovade ett superfängelse i samband med några spektakulära rymningar från säkerhetsklassade anstalter 2004. Antalet rymningar från svenska fängelser har dock minskat dramatiskt sedan 2004, då 33 personer rymde. År 2008 var antalet nere i åtta.

Kriminalvårdens chef Lars Nylén hävdar att man inte byggt för stort och dyrt.

Uppgifterna i DN är helt fel, säger Lars Nylén till TT.

Han anser inte att det är något konstigt med att de nya säkerhetsavdelningarna inte är mer belagda eftersom endast en av de tre enheterna har öppnats.

Enligt Nylén är två av de tre avdelningarna, så kallade bunkrarna, ännu inte färdigbyggda. Den enda som hittills tagits i bruk är avdelningen på Kumla som har 24 platser.

Av dessa 24 har 12 platser öppnats för de mest rymningsbenägna fångarna och nio av platserna är i dag besatta, säger Lars Nylén.

Av övriga 12 platser är sex belagda av andra interner.

Sanningen är alltså att av 72 platser är 24 i drift och av dem är 15 belagda med klienter. Det är en bra beläggning, säger Lars Nylén.

Han understryker att Kriminalvården inte vill fylla de nya platserna för snabbt.

Det är inte länge sedan Kumla öppnade. Vi vill se hur de nya avdelningarna fungerar och få in rutinerna, tillägger han.