Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Var fanns Erik Lövgrens partikamrater när det blåste på toppen?

 
Sjukhusstriden i Uppdrag Granskning
Visa alla artiklar

'Var det allt?' Ungefär så går det att sammanfatta Uppdrag Gransknings reportage om den infekterade sjukvårdskampen här i Västernorrland.

Under flera månader har det skvallrats om att "Janne Josefsson" ska göra ett nedslag här i regionen och nu har vi sett resultatet på bästa sändningstid i SVT:s grävande och prisbelönta prestigemagasin.

Det stora "Avslöjandet" i programmet tycks nämligen handla om att UG har funnit ett par fakturor hos Sollefteå kommun. Kommunen ska visst i strid mot kommunallagen ha köpt ett antal pins och affischer till stöd för sjukvårdsprotesterna... Tja, That's it.

I övrigt så var det mest bara gammal skåpmat. I alla fall för oss som har följt med i nyhetsrapporteringen från länsmedia:

Återigen berättades det om att Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee har dömts för grovt förtal på grund av hans agerande mot Per Wahlberg (M).

Återigen berättades det om att präster inom Svenska Kyrkan i Sollefteå har gjort en rad taffliga politiska utspel i sjukhusfrågan.

Och återigen fick ett antal förtroendevalda berätta om hur de har utsatts för såväl hat som hot på grund av sitt politiska engagemang i Region Västernorrland.

I sak är det givetvis viktiga historier att berätta (för en nationell publik). Det går inte att vifta bort dödshot och många andra grova missgrepp mot länets förtroendevalda utan det uppmärksammas och fördömas i skarpaste ordalag. Men det är som sagt, trots allt, gamla nyheter för oss här på hemmaplan.

Dessutom har Uppdrag Granskning i sina krav på opartiskhet stora problem med att ge vettiga politiska förklaringar till sjukvårdskampen i länet.

Det vi har sett växa fram i Ådalen är i huvudsak inte en kamp mellan Medelpad och Ångermanland (som det heter i inslaget) utan beskrivs bäst som 'ett socialdemokratiskt inbördeskrig'.

Ja, protestera är till stor del en kraftfull reaktion från de socialdemokratiska gräsrötterna i "Röda Ådalen" mot en maktfullkomlig partiapparat.

Det handlar med andra ord om att statsminister Stefan Löfvens gamla partikamrater inte känner igen sig i sitt eget socialdemokratiska parti. Och det hela blir ganska märkligt när Uppdrag Granskning utelämnar den viktiga sakomständigheten.

En absurd scen är exempelvis när UG:s nestor Janne Josefsson försöker hålla protestledaren Nils-Gunnar Molin ansvarig för den uppiskade stämningen i Ådalen – och indirekt för hatet mot Erik Lövgren – men inte nämner att Molin också själv är socialdemokrat. Eller att Molin, enligt egen uppgift, brukar delta vid privata sammankomster med nämnda statsminister i Sagerska...

(Bara för att nämna en liten avslöjande detalj som avslöjarna helt har missat.)

Dejtandet i maktens korridorer blottar inte enbart hur svårt tilltrasslade socialdemokraterna är i varandras liv utan även hur pass dåliga partiföreträdarna är på att reda ut sina interna relationer på ett sätt som för utomstående framstår som begripligt och förnuftigt.

Det går exempelvis inte att förstå turerna runt regionrådet Erik Lövgren (S) om man inte också beskriver hur svag uppbackning han har fått från sitt eget parti när det blåste på toppen. Få är nämligen de ledande partikamrater som öppet har försvarat regionrådet under hela den här turbulenta mandatperioden.

Ta bara en tung aktör som Örnsköldsviks kommunalråd som exempel. Den som gör slagningar i mediearkiven ser snabbt att Glenn Nordlund (S) inte stöttat det nuvarande regionrådet offentligt trots att han vid ett flertal tillfällen har haft chansen att göra det.

Nej, i stället har Nordlund, som många andra kommunalråd i länet, ägnat sig åt att torpedera och undergräva det nuvarande regionrådets legitimitet med kritiska debattartiklar i ortspressen när kommunalpolitiska intressen har hotats.

Bristen på kamratskap inom den så kallade rörelsen är helt klart noterbar. Det är också en viktig förklaring till varför det i huvudsak är S-politiker som nu överväger eller väljer att kliva av sina politiska uppdrag.

Men med detta sagt så har nog de flesta politiska partierna här i Västernorrland en hemläxa att göra. Hur en rad partikamrater har behandlat varandra under mandatperioden borde mana till eftertanke och självrannsakan.

Mer från ledarredaktion om den pågående Landstingskrisen.

Vem vill styra med vem i Region Västernorrland?

Håller Sollefteå på att bli självständigt?

Låt kommunerna ta ett större ansvar för vården

Med den prislappen har landstinget råd att sparka fler höga chefer

Det är dags för Glenn Norlund (S) att städa upp i landstingspolitiken

Sluta utnyttja barn i propagandasyfte

Västernorrland behöver ett nytt politiskt ledarskap

Du har läst en ledartext av Tomas Izaias Englund som är politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Du kan följa Tomas på antingen Twitter eller på Facebook.