Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Sollefteås blickar kommer att riktas mot Mikael Sjölund (S)

Pressen kommer att öka rejält på Sollefteås enda kvarvarande S-ledamot Mikael Sjölund (S) när BB-frågan kommer upp i landstingsstyrelsen och i landstingsfullmäktige.

Efter det att landstingspolitikern John Åberg (S) uppmanades av partidistriktets ordförande Eva Sonidsson (S) att avsäga sig samtliga landstingspolitiska uppdrag talar han nu ut i en intervju med ortstidningen.

– Jag kan inte ge något svar på den frågan idag. Det här är en väldigt allvarlig sak och jag måste fundera mer. Någon gång under nästa vecka borde jag ha kommit fram till ett ställningstagande, säger Åberg.

Det är uppenbart att Åberg och arbetarekommunen i Sollefteå försöker köpa sig tid i syfte och hopp om en mildare dom från den annars så obevekliga distriktsstyrelsen. Det som nu pågår inom Socialdemokraterna i Västernorrland är helt enkelt att de övriga arbetarekommunerna i länet har tröttnat på sina partikamrater i Sollefteå och nu inte ens väjer för att ge dem "pisk" offentligt. Det kanske är smutsigt, det kanske är fult, det kanske är orättvist – men det här är partipolitik.

Det som nu sker är inte det vackraste ögonblicket i Socialdemokraternas stolta historia här i Västernorrland. Men att kalla förfarandet för odemokratiskt eller referera till leninistiska organisationsprinciper är att blåsa upp det hela till orimliga proportioner. Det tyder endast på att man har liten förståelse för hur maktutövning fungerar inom partiväsendet, att vissa kulturskribenter har läst lite Hannah Arendt möjligtvis.

Nåja, det var en utvikning, till sak: att nedskärningarna vid Sollefteå sjukhus splittrar det socialdemokratiska partidistriktet i Västernorrland är inte direkt någon hemlighet. Den stora skillnaden är att stridigheterna nu sker öppet i media och inte i slutna partikretsar. Den enda frågan som egentligen är obesvarad är att fundera över om den siste stridbare socialdemokraten i Ådalen nu är kuvad, i och med att John Åberg måste lämna landstingspolitiken.

Pressen kommer att öka rejält på Sollefteås enda kvarvarande S-ledamot – Mikael Sjölund (S) – när den infekterade BB-frågan kommer upp i först landstingsstyrelsen och sedan landstingsfullmäktige. Olyckligt för Sjölund, måste han vara med och fatta beslut i bägge instanserna. Sollefteås blickar kommer vara riktade mot honom och hans agerande kommer att granskas i sömmarna.

Mikael Sjölund kommer nog inte längre kunna ducka BB-frågan genom att undvika att närvara på mötena när frågan ska avgöras – att inte närvara kommer i Sollefteå uppfattas som ett passivt stöd till nedläggningen – utan han kommer snart att behöva välja mellan att ställa sig på arbetarekommunens (läs: bygdens) sida eller partidistriktets sida. Det är ett klassiskt moment 22.

Ja, det hela kommer att sluta med en svekdebatt oavsett hur Mikael Sjölund än väljer att agera (man ska dock aldrig helt räkna ut en politisk överlevare av Sjölunds sort).