Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Sluta utnyttja barn i propagandasyfte

Häromåret blev han utsedd till Årets Västernorrlänning av P4 Västernorrlands lyssnare.

Och som ordförande för Föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus så är han en av de ledande företrädarna för protesterna mot nedskärningarna vid Sollefteå sjukhus.

Ja, klart är att kampen för sjukvården i Sollefteå har gjort S-veteranen Nils-Gunnar Molin till något av en folkhjälte i Ådalen. Detta samtidigt är han också är en av väldigt få personer från Västernorrland som har haft direktkontakt med självaste statsminister Stefan Löfven kring den för maktpartiet så djupt infekterade sjukvårdsstriden här i länet.

Nils-Gunnar Molin bör med andra ord betraktas som en tung opinionsbildare och makthavare i Västernorrland, och med detta följer givetvis ett stort ansvar. Därför är det med stor förvåning jag ser hur djupt oansvarigt han använder sina plattformar i sociala medier. Inställningen till vad han sprider och legitimerar på nätet är minst sagt häpnadsväckande.

I den synnerligen aktiva Akutsjukhusgruppen (där Molin också är administratör) på Facebook har deltagarna nämligen börjat utnyttja berättelser om barn som drabbats av olyckor i sjukvården i politiskt syfte.

Klart är att barnberättelserna i sig är en tillräckligt motbjudande form av politisk propaganda (i syfte att skandalisera landstinget). Men det är när personer som just Nils-Gunnar Molin också sprider integritetskränkande bilder av dessa barn som det hela verkligen har passerat en anständighetens gräns. Det är dessutom inte frågan om en engångsföreteelse utan om ett närmast systematiskt metod att använda sig av barn i det här sammanhanget.

Det faktum att Nils-Gunnar Molin bland annat aktivt har delat en bild (19/11) där man ser ett gråtande och nedkräkt litet barn är en fullständigt makaber handling. Barn i sådana utsatta situationer ska skyddas och inte exponeras – särskilt inte i politiska kampanjer.

Den utsatta blicken som möter mig från bilden fullständigt krossar mitt hjärta.

Detsamma gäller bristen på vuxenansvar.

Bara för att Molin känner väldigt starkt för situationen inom sjukvården i länet så innebär det inte att ändamålen helgar medlen. Och detsamma gäller givetvis även de andra aktivisterna inom den så kallade Sollefteårörelsen som också de har spridit den här typen av material.

Ageranden – att försöka utnyttja barn och barnbilder i propagandasyfte – är dessutom synnerligen korkat eftersom det riskerar att leda till att de personer som på allvar vill värna Sollefteå sjukhus blir stämplade som rättshaverister.

Detta tål att upprepas: Att sprida bilder på barn som uppenbarligen är sjuka och som lider är inte att värna Sollefteå sjukhus, utan att göra kampen för Ådalsbornas rätt till god sjukvård en björntjänst.

Klart är att omdömeslösheten och flockmentaliteten som uppstår i den här typen av grupper på sociala medier har blivit ett allvarigt politiskt problem. Framför allt för dem själva. Dessutom riskerar det att leda till att sjukvårdspersonal hängs ut på väldigt lösa grunder: Är det verkligen vad Nils-Gunnar Molin vill bidra till?

Självfallet går det att föra sansade resonemang om att vårdapparaten i länet är så pass ansträngd att situationen riskerar att drabba patienterna (det är för övrigt ett faktum om man ser till vårdskadorna). Men att delta i spridandet av skräckpropaganda är någonting helt annat.

När det handlar om barn så måste vi vuxna här i Västernorrland kunna ta ansvar och dra en tydlig gräns mot de som saknar omdöme.

Bilder av barn ska aldrig någonsin spridas i propagandasyfte och här gäller det för vuxenvärlden att vara väldigt tydlig med att Nils-Gunnar Molin har gått över gränsen i sitt kampanjande för sjukvården i Ådalen.

Dessutom är det ett faktum att Nils-Gunnar Molin är aktiv socialdemokrat. Det innebär att det också finns ett krav på partiet att agera mot den här typen av övertramp.

Att tiga är att samtycka.