Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Nu är det Hans tur att rensa i landstingsträsket

I samband med att det offentliggjordes att Hans Wiklund har förordnats till regiondirektör för landstinget i Västernorrland så plingade det till i min telefon.

Så här stod det: "Hans Wiklund, alltså. Det trodde jag inte! Är inte han för smart för att nappa på det betet?"

Meddelandet från en källa med god insyn i landstingspolitiken ska dock inte misstolkas som kritik, utan förstås som dess raka motsats: Att det rent allmänt anses för bra för att vara sant att Wiklund nu tar sig an det otacksamma uppdraget.

Den här spontana reaktionen är också signifikativ för hur utnämningen uppfattas politiskt hos såväl opposition och majoritet. Hans Wiklund är nämligen både respekterad och omtyckt på ett sätt som ledande företrädare för landstinget i Västernorrland sällan blir.

Därtill är han kunnig, klipsk och kommunikativ.

För Plus-kunder: Nye regiondirektören vill se lägre topplöner: "Chefslöneuvecklingen kan med fördel dämpas"

Den allmänna uppfattningen tycks dessutom vara att Wiklund är något av en rakryggad hedersknyffel, vilket är en oerhört viktig egenskap i det här sammanhanget.

Landstinget behövde nämligen utse en regiondirektör som var "vit som snö" efter den så kallade Thelinaffären.

Bilden av en genomkorrupt och maktfullkomlig landstingsledning behöver tvättas bort.

Hur väl den ödmjuke Wiklund lyckas rensa upp bland märkliga avtal och tveksamma bisysslor hos landstingets ledande företrädare kommer dessutom att vara helt avgörande för hans egen framtid som regiondirektör.

Uppdraget har nämligen den märkliga egenheten att den som har det måste passa sig riktigt noga för att inte själv fastna i träsket.