Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: "Men nu är väl ändå råttet mågat"

Det är inte lätt att sparka folk i Sverige. Det är en sanning som i allra högsta grad tycks gälla personer ju högre upp hen kommer. Det är i varje fall den allmänna bilden.

De senaste turerna i landstinget gäller landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) och landstingsdirektören Anders L Johansson avsked från toppositionerna.

Enligt uppgift ska Strömqvist omplaceras utifrån kompetens (i vilken skrubb partikamraterna väljer att sätta henne återstår dock att se). Och nu har även landstingsdirektör Anders L Johanssons avgångsvillkor orsakat betänkliga bryderier.

Med anledning av landstingets chefsavtal handlar det om direktören får en fallskärm på enbart sex månader i stället för tolv ifall han självmant väljer att sluta i stället för att få sparken. Incitamentsstrukturen beträffande sådana avtal är i sig fascinerande (men det är en annan pilsner).

I kronor räknat handlar det alltså om ytterligare cirka 840 000 kronor som landstinget förlorar på landstingsdirektören om det visar sig att han blivit sparkad. Det är med andra ord felräkningspengar i den totala landstingsekonomin.

Frågan om fallskärmen storlek handlar inte om ekonomi utan vilka signaler den rödgröna landstingsmajoriteten nu skickar till gräsrötterna. Att landstingsrådet Erik Lövgren (S) öppet i detta läge väljer att berätta om en middag i september på tu man hand med direktören, där avgången diskuterades, är inget annat än aningslöst och anmärkningsvärt.

Det är exakt sådär man skapar politikerförakt hos breda folklager. På eget bevåg sätter Lövgren bilden av ett ryggkliande, som knappt ens kunde ha framstått i värre dager, ja, inte ens om det framkom att de åt gulhalsad ortolansparv till huvudrätt.

Allehandas intervju med Erik Lövgren bjuder dessutom på stor humor när landstingsrådet säger så här om fallskärmen: "Jag försöker sköta mitt uppdrag utifrån ett visst mått av professionalitet"

"Ett visst mått av professionalitet", är således Lövgren egen beskrivning och bedömning av hur han skött frågan om direktörens fallskärm.

Citatet är oerhört talande för hur den rödgröna landstingsmajoriteten sköter sin kommunikation med medborgarna. Snacka om att man bränner sitt förtroendekapital i allt högre takt.

Eller som hockeyspelaren Per Ledin uttryckte saken:

"Snart är råttet mågat".