Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Kommunalråd Per Nylén blir en munsbit för Anna-Britta Åkerlind

Efter det att Glenn Nordlund (S) meddelade att han kommer att lämna kommunalrådsuppdraget i Örnsköldsvik så har det spekulerats om Socialdemokraterna skulle våga utse Anna-Belle Strömberg till hans efterträdare.

Men icke.

Eftersom Strömberg inte bara är omsorgsnämndens ordförande, och en erfaren politiker i största allmänhet, utan även syster till det avgående kommunalrådet så blev det hela för familjärt för (det feministiska) arbetarepartiet.

Därför föll lotten på Per Nylén i stället.

Det är med andra ord bara att gratulera oppositionen i Örnsköldsvik (!) till den utmärkta nomineringen. Det socialdemokratiska ledarskapet i staden har inte varit så här svagt på flera decennier och den trenden fortsätter – nu, när S är i färd med att generationsväxla ut många av sina mest kompetenta företrädare.

Det bör dock sägas att Per Nylén inte är att betrakta som olämplig i sig. Han är att betrakta som en god kompromisslösning. Hittills har hans politiska avtryck varit marginellt större än det avtryck som hans partikamrat Kristina Nilsson lämnat efter sig i riksdagen.

Ja, för att sätta saker i ännu ett perspektiv, kan sägas att inte ens den mest inpiskade ombudsmannen skulle komma på tanken att jämföra Per Nylén med Elvy Söderström eller Glenn Nordlund.

Det handlar om erfarenhet, kompetens och nätverk. Allmänpolitisk fingertoppskänsla samt en begåvning för det politiska spelet.

Per Nylén riskerar dessutom att bli en munsbit för Anna-Britta Åkerlind (C).

Åkerlinds position som oppositionsråd i staden kommer helt klart att stärkas av den socialdemokratiska försvagningen. Utåt kanske detta inte kommer att märkas av, men i överläggningar med exempelvis näringslivets företrädare och i det dagliga politiska arbetet så kommer Åkerlind bli den som informellt leder det politiska arbetet i Örnsköldsvik.

Men även förvaltningen kommer givetvis att flytta fram sina positioner.

Just maktförskjutningen från politiken till förvaltningen har präglat denna mandatperiod på grund av det svaga politiska ledarskapet.

Kommundirektören Magnus Haglund har dessutom överraskat på ett positivt sätt genom att bland annat dränera några kommunpolitiska varbölder på fastighetssidan...

Överlag har mandatperioden präglats av ett politiskt lugn. Socialdemokraternas dogmatiska vänsterfalang och samarbetspartnern Vänsterpartiet har lyckligtvis inte haft något avgörande inflytande på de politiska processerna i kommunen.

Anna-Britta Åkerlind kommer att se till så att Per Nylén fortsätter på den inslagna vägen.

Du har läst en ledartext av Tomas Izaias Englund som är politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Följ Tomas på Twitter och Facebook eller läs fler ledare på Allehanda.se.