Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Kommer Ö-vik någonsin att bli en studentstad?

Annons

När kommunpolitikerna hade som bäst självförtroende vad gäller befolkningsutvecklingen så hoppades den dåvarande kommunledningen på att staden skulle vitaliseras av att tusentals studenter skulle välja just Örnsköldsvik som studieort.

Det byggdes också studentlägenheter i centrum och kommunen erbjöd alla nya studenter en boendegaranti i allmännyttan. Ja, kommunledningen gick till och med så långt i sina ansträngningar för studenterna att man såg till att förvaltningen skrev fastighetsavtal (!) som gjorde det möjligt för dem att dricka skattesubventionerad öl på krogen via kåren.

(Om man ändå hade fått höra det som ung, kunskapstörstande, 20-åring ...)

Men det var som sagt då. Så här ett decennium senare, när både Mittuniversitetet och Umeå universitet minskat sin närvaro i Örnsköldsvik, är det få kommunpolitiker som vill känns vid den gamla målsättningen om att göra Örnsköldsvik till en liten studentstad.

Inte ens oppositionen tycks vara särskilt intresserad av att gissla majoriteten för studentmisslyckandet. Känslan är att man skyller den negativa utvecklingen antingen på stadsfixade universitetsledningar eller att utbildningsmarknaden förändrats i grunden till distansstudier.

Men den låga ambitionsnivån vad gäller högre studier i Örnsköldsvik märks inte bara i fullmäktige. Den faktiska minskningen av antalet studenter har ju inte bara påverkat stadsbilden och utelivet. Det är framför allt hos företagen som bristen på ung kompetens med högre utbildning blir ett reellt problem.

Bristen på kvalificerad arbetskraft är som bekant Örnsköldsviks största tillväxthinder.

Därför klingar det falskt när kommunledningen med kommunalråd Per Nylén (S) i spetsen stoltserar med "partnerskap för att öka den akademiska närvaron i kommunen". Förväntningarna på överenskommelserna är nämligen väldigt uppblåsta och kommer snabbt att spricka.

– Vi förväntar oss naturligtvis att vi ska ta stora kliv framåt i Örnsköldsvik, och vi har identifierat ett antal områden som vi ska jobba tillsammans inom, säger Per Nylén (S) till SR Västernorrland.

– Det tror jag vi kommer att lyckas med. Vi har också pekat ut att det är tillväxt och befolkningstillväxt som står i fokus för oss, så självklart ser vi framför oss att vi får fler studenter till Örnsköldsvik.

Givetvis är det i sak bra att Örnsköldsviks kommunkoncern avtalat fram samarbetsavtal med både Umeå universitet och Mittuniversitet. Men det är djupt naivt att förvänta sig "stora kliv framåt" för samarbetsavtal "värda" ett par tre miljoner kronor. Detta i offentliga verksamheter som omsätter miljardbelopp.

Förväntningarna i relation till summorna som Nylén lägger på att stimulera högre utbildning är skrattretande. Om kommunalrådet verkligen hade räknat på saken – och velat satsa på campuslivet och på samverkan – så skulle han behöva peta in åtminstone en nolla till i excelarket. Det hade på dessutom varit ganska häftigt att se.

En kommunal satsning på campus Örnsköldsvik och på högre utbildning i staden – finansierad av de kommunala bolagen – är i grund och botten en sund politisk idé. Särskilt om vi talar om ett commitment på, säg, uppemot 100 miljoner kronor. Det är nämligen först då som vi kan tala om en riktig satsning på högre utbildning. Det skulle dessutom vara någonting helt annat än de Lille Skutt-pengar som Per Nylén (S) är beredd att slanta in.

Problemet med många kommunala satsningar i Örnsköldsvik är ofta just det: Att goda initiativ faller platt på grund av att det saknas en känsla för skala, volymer och proportioner. Men är helt enkelt sällan beredd att betala vad det kostar att investera i reell samhällsutveckling. Man har ett för kortsiktigt projekttänk.

Och om universitetsledningarna verkligen hade velat Örnsköldsvik väl, hade rektorerna inte tecknat några "strategiska partnerskapsavtal" utan lånat ut sina nationalekonomer till kommunen i stället.

Apropå att "tillföra varandra kompetens och höja kvaliteten i bägge organisationernas verksamheter."

Som det så tjusigt heter i avsiktsförklaringarna.