Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Det är dags för Glenn Norlund (S) att städa upp i landstingspolitiken

 
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Beskedet att Socialdemokraterna i Västernorrland nu föreslår att Glenn Nordlund och Sara Nylund tar över efter regionråden Erik Lövgren och Jan-Olov Häggström, är helt klart att betrakta som en politisk sensation. Det är dessutom en tydlig signal om att länets stora maktparti vill städa upp efter sitt närmast historiska haveri under den här mandatperioden i landstingspolitiken.

Och bara det faktum att de två tunga S-politikerna – Örnsköldsviks kommunalråd respektive samhällsnämndens ordförande i Härnösand – har låtit sig övertalas att ta sig an de otacksamma länsuppdragen måste i sig betraktas som något av en bedrift av den socialdemokratiska valberedningen.

Klart är att S med dessa kandidater i topp på landstingslistan – tillsammans med statsminister Stefan Löfven på riksdagslistan – nu plötsligt har en mycket större chans att undvika det värsta mardrömsscenariot för partiet, det vill säga ett tvåsiffrigt väljartapp; vilket är vad opinionsmätningarna tidigare har indikerat.

Socialdemokraternas strategi inför valrörelsen i Västernorrland är tydlig. Partiet räknar nämligen kallt med att landstingsturbulensen inte kommer att påverka väljarstödet i Medelpad i någon högre grad, utan försöker i stället att rädda kvar så många röster som möjligt i Ångermanland.

Med Nordlund och Nylund finns det i alla fall en möjlighet att i Örnsköldsvik och Härnösand hämta igen förlorad terräng. Ja, här har S (läs: Elvy Söderström) lyckats plocka fram två kandidater som gräsrötterna faktisk kommer att vilja kampanja för och inte mot, för att uttrycka det hela lite diplomatiskt.

Det handlar nämligen om det för S: Att medlemmarna måste kunna motiveras och mobiliseras i samband med valrörelsen. Och med dessa kandidater är S väl rustade för ett ordentligt väljartapp i Ådalen.

Klart är att Alliansen i Västernorrland kommer att få det oerhört tufft att matcha såväl Nordlund som Nylunds tyngd och erfarenhet med sina motkandidater. De föreslagna alliansledarna Lena Asplund (M) och Jonny Lundin (C) kommer verkligen behöva anstränga sig till det yttersta för att bjuda S-topparna motstånd.

Ja, helt plötsligt ser det ut som att det kommer att bli en ännu mer spännande valrörelse i Västernorrland än vad som tidigare har utlovats.

Politiken i länet upphör aldrig att fascinera, överraska och förvåna.

***

För övrigt innebär beskedet att Glenn Nordlund lämnar kommunpolitiken att omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg kan ta över kommunalrådsposten i Örnsköldsvik. Om hon vill.

Strömberg är i alla fall den mest kvalificerade kandidaten.