Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv miljoner extra till socialförvaltningen

Individ- och omsorgsförvaltningen i Sollefteå kommun får 12 miljoner kronor extra i årets budget. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen.

- De behöver täckning för volymökningar, förklarar kommunalrådet Elisabet Lassen (s).

Individ- och omsorgsnämnden, den nämnd som politiskt styr förvaltningen, har länge haft ekonomiska problem. För två år sedan var underskottet drygt 5 miljoner kronor och i fjol blev underskottet nästan 11 miljoner kronor.

Nämnden fick för 2008 en budget på cirka 40 miljoner kronor. Men ganska tidigt insåg man att det inte skullel gå att hålla den.

Framförallt är det antalet LSS-ärenden, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som ökat. Dessutom har kostnaderna för socialbidrag stigit rejält och de väntas fortsätta stiga.

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att anslå 12 miljoner kronor extra till innevarande års budget.

- Trots det tror jag att det kommer att bli svårt att få pengarna att räcka, säger Lassen.

Pengarna tas från kommunstyrelsens konto för övergripande verksamhet. I den ingår bland annat Sollefteåforsen, kraftverket mitt i stan, vars elproduktion går bra.

/Allehanda.se