Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolkiens närvaro i "Hobbit"-trilogin

Annons

När Peter Jackson gör nio timmar film av en tunn barnbok blir tilläggen många. Fansen befarar att han våldfört sig på Tolkiens verk, men enligt regissören är allt hämtat från författarens anteckningar.

Det är en magnifik scen. Alldeles oavsett vad man tycker om att Peter Jacksons nya superhögupplösta filmteknik plockar fram minsta silikonskarv på Ian McKellens stora Gandalf-näsa bultar biosalongens fantasyhjärtan hårt när kameran störtdyker genom Vattnadal. Linsen hittar trollkarlen i samspråk med alvdrottningen Galadriel, halvalven Elrond och den mäktige Saruman. De är det vita rådet och i deras spörsmål skymtas för första gången den spricka som är nära att slita sagolandet Midgård i bitar.

Det är en scen som, vänta lite... inte har någonting att göra med J R R Tolkiens "Hobbiten eller bort och hem igen", den bok som ligger till grund för "Hobbit: En oväntad resa", första delen av Peter Jacksons jättelika filmtrilogi.

En tunn bok - tre mastodontfilmer

Boken är en tunn sak på runt 150 sidor. Av den gör Peter Jackson tre episka filmer som vardera är runt tre timmar långa. Det betyder många nya rollfigurer, scener och intriger, vilket inte är populärt bland Tolkiens hardcore-fans.

Zebastian Hermansson är medlemsansvarig i Midgårdssällskapet Mithlond. När den här texten skrivs har han ännu inte hunnit se "Hobbit" och det är inte utan farhågor han väntar på premiären.

Att plocka bort någonting kan förklaras med att man inte får plats med allt när man gör en film. Men att stoppa dit skit som inte har där att göra är värre. Då går man ifrån konstverket, säger han.

Onsdagen den 12 december har "Hobbit" biopremiär och på tisdagen höll Peter Jackson och filmens skådespelare presskonferens i London. Många undrade just om filmens förhållande till sin förlaga och Jackson avkrävdes svar på frågan om vilken del av filmen han tror att J R R Tolkien skulle ha tyckt sämst om.

"Stora problem med mycket"

Den frågan passade han till Philippa Boyens, som hjälpt honom med manusarbetet.

Det är en svår fråga. Tolkien själv sade att han hoppades att hans Midgård skulle få ett eget liv och han nämnde musik, men också, specifikt, drama. Han skulle ha stora problem med mycket, men jag tror att han också skulle ha tyckt om mycket, säger hon och rundar av sitt resonemang med att konstatera fakta: Det här är en film, inte en bok.

Peter Jackson får också frågan om hur mycket av tilläggen han själv hittat på och hur mycket han hämtat från Tolkiens övriga verk. Regissören menar att i princip allt kommer från de anteckningar som Tolkien gjorde:

Som scenen med det vita rådet. Tolkien hade för avsikt att revidera "Bilbo", men hann aldrig göra det. Det vita rådet finns i hans anteckningar i appendixet till "Sagan om konungens återkomst", säger han.

Rädd för kapitalisering av verken

Alla låter sig dock inte lugnas av sådana argument. Fler än 100 håriga hobbit-fötter av silikon gick åt under inspelningen av Bilbos promenad. Men även om den varar nästan tre timmar förekommer bara en kvinna i denna film där sju kilometer tejp krävts för att hålla skäggen på plats. Zebastian Hermansson tycker att Jackson lyckades bra med "Ringen"-trilogin, men trots att Cate Blanchetts Galadriel utgör filmens enda kvinnliga alibi är han inte övertygad om lämpligheten i att skriva in henne i manus:

Jag är helt för jämställdhet, men om det inte finns några kvinnor i boken kanske man inte ska ta med dem i filmen heller, precis som man inte tar med talande fiskar. Rädslan är att det blir en kapitalisering av Tolkiens verk. Att kraven från Hollywood går för långt och Peter Jackson känner att han måste ta med det vackra folket för att möta den breda massan.

Mer läsning

Annons