Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobaksjätte satsar på rökfritt

Amerikanska tobaksjätten Reynolds köper svenska Niconovum för 310 miljoner kronor. Det Helsingborgsbaserade företaget utvecklar produkter som kan hjälpa personer att sluta röka eller snusa.

Wall Street Journal skriver att köpet är ett sätt för Reynolds att hitta nya marknader när cigarettförsäljningen i USA fortsätter att minska.

I ett pressmeddelande skriver bolagets vd Susan Ivey att avsikten är att både behålla Niconovums företagsledning och huvudkontor i Helsingborg.

Hon skriver också att Reynolds ska förse Niconovum med kapital för produktutveckling och tester som behövs för att kunna gå in på nya marknader. Enligt Wall Street Journal måste det amerikanska läkemedelsverket FDA ge sitt godkännande innan Niconovums produkter kan börja att säljas i USA.

Studier visar att sluta röka-produkter kan fungera, men att en del som försöker klagar över att existerande produkter inte innehåller tillräckligt mycket nikotin för att de ska kunna sluta röka, skriver tidningen.

Niconovum grundades 2000 av docenten och forskaren Karl Olov Fagerström som varit med att utveckla produkter som tuggummit Nicorette, använt av många som vill fimpa för gott.