Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobaken bort från livsmedelsbutikerna?

Minskad rökning är den mest effektiva åtgärden mot cancer. Nu kräver Cancerfonden hårdare tag mot tobaken.

Samtidigt vill varannan svensk vill förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelsbutikerna.

Lungcancer är den cancerform som dödar flest svenskar: 2005 tog den 3 501 liv. För första gången dör fler kvinnor i lungcancer än i bröstcancer. Rökningen spelar också in när det gäller andra former av cancer.

- Vart tredje cancerfall skulle kunna undvikas. Rökningen är den tydligaste och mest kända riskfaktorn, säger Ursula Tengelin som är generalsekreterare för Cancerfonden.

Organisationen släppte sin årsrapport på måndagen och passade då på att kräva att rökningen ska bli nästa stora hälsopolitiska fråga.

En Sifoundersökning som Cancerfonden låtit göra visar att 63 procent av rökarna mellan 15 och 29 år skulle röka mindre om det var svårare att få tag i tobak. Mer än hälften, 57 procent, av svenskarna är också positiva till att förbjuda tobaksförsäljning i livsmedelshandeln.

I den folkhälsopolitiska proposition som riksdagen beslutar om senare i vår satsar regeringen 23 miljoner kronor extra på tobaksförebyggande arbete.


Ska man ta bort tobaken från livsmedelsbutikerna? Svara på vår snabbfråga till vänster.