Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvparning gjorde att tik fick föda alldeles för tidigt – nu döms ägaren

En tik fick föda valpar åtta månader innan hon fick användas i avel. Nu dömer Ångermanlands tingsrätt ägaren till dagsböter.

Förra året tvingades en då tio månader gammal tik föda valpar efter en tjuvparning, skriver Ångermanlands tingsrätt. Enligt Svenska Kennelklubben ska en hund vara minst 18 månader gammal innan den får paras.

Tikens ägare hade även en hanhund av samma ras, och trots att den kastrerats ca en månad innan tiken blev gravid kan den vara pappan. Detta då det kan ta över en månad innan kastreringen får effekt.

Händelsen, som inträffade förra året i Sollefteå kommun, bedöms inte som djurplågeri då det inte kunnat visas att tiken utsatts för onödigt lidande i och med förlossningen, även om det funnits en risk för det.

Däremot har tingsrätten funnit att ägaren agerat oaktsamt när hon utan uppsikt låtit tiken umgås med hanhundar i en ålder då den kan väntas vara könsmogen. Ägaren döms till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.