Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejernas ilska mot nedläggningen av backhoppningsgymnasiet

Fyra tjejer från IF Friska Viljor är förbannade på Örnsköldsviks kommun som beslutat att lägga ner backhoppningsgymnasiet.
– De har inte tagit reda på om vi vill söka, utan de har bara förutsatt att vi inte kommer att söka, säger Frida Westman.

Bildningsnämnden i Örnsköldsviks kommun har tagit beslutet att lägga ner backhoppning som NIU (nationell idrottsutbildning) idrott vid Örnsköldsviks gymnasium inför läsåret 2016/22017. Det på grund av för få sökande, 1-2 möjliga sökande kommande läsår och inga året därefter.

Julia Lundberg och Jonna Mohlén skulle ha sökt nästa höst och Frida Westman och Astrid Moberg året därpå.

– Killarna som gick här tidigare var bara 1-3 för varje årskull. Varför ska inte vi få samma möjlighet? Vi tjejer är också 1-3 för varje årskull. Är det könsdiskriminering? säger Julia Lundberg.

– Tidigare har Elvy Söderström (förra ordföranden i kommunstyrelsen i Ö-vik) sagt att vi stänger ner gymnasiet ett tag nu och så väntar vi på tjejerna, säger Jonna Mohlén.

Astrid Moberg har tagit reda på att golfgymnasiet i Ö-vik hade två sökande i år.

– Men de får vara kvar. Det finns 21 golfgym i Sverige och bara ett backgymnasium. Det känns mycket mer rättvist om vi får ha vårt enda gymnasium kvar, säger Frida Westman.

Att träna på skoltid skulle betyda oerhört mycket för tjejerna.

– Man vill snäppa upp det och inte bara ha det som en hobby. Det finns inget annat alternativ för oss. Vi kan ju inte flytta någon annanstans i Sverige. Vi kan ju flytta till Norge men det känns väldigt långt. Här har vi en jättefin anläggning. Det känns mycket tråkigt att gymnasiet läggs ner, säger Astrid Moberg.

– Vi är Sveriges framtid i backhoppning, säger Jonna Mohlén.

Varför hoppar ni?

– För att vi tycker att det är sjukt kul. Vi gillar farten, att flyga och det är en härlig adrenalinkick.

Nu längtar tjejerna efter snön så att de kan hoppa i Paradiskullens K90 backe.

Fotnot: Backhoppningen har funnits vid Örnsköldsviks gymnasium sedan 1982 och fick riksstatus 1985. Riksstatusen försvann sedan vid övergången till NIU (nationell idrottsutbildning) 2011.

Läs också: Unga FV-hoppare rasar över beslutet

Läs också: FV-kvartett fick träffa världsstjärnan