Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejerna som vill påverka

De blir allt mer sällsynta. Ungdomarna i politiken.
Men än finns de - även i Härnösand. Vi träffade fyra tjejer i Grön ungdom som brinner för att göra skillnad.

- Man måste våga tro på sin egen makt, att man kan påverka, säger 16-åriga Linn Olausson.

Träning, kompisar, föreningar. Att vara med i ett politiskt ungdomsförbund står långt ner på prioriteringslistan för de flesta ungdomar i dag. Även om de har åsikter om sådant som händer i samhället är steget till att engagera sig i politiken långt.

Det säger Sara Parkman, Linn Olausson, Salka Hellbacka och Birgitta Jonsson, fyra gymnasieungdomar som alla är aktiva i Grön ungdom i Härnösand.

- I den här åldern är det mycket som kretsar kring en själv, ens egna intressen och skolan, säger Salka Hellbacka.

Ungdomsförbunden i Sverige får allt svårare att locka nya medlemmar. Grön ungdom är det enda politiska förbundet där medlemsantalet ökat något i den senaste statistiken. Lokalföreningen i Härnösand har 22 medlemmar.

- Men jag tycker inte att man ska bli bortskrämd från politiken för att man tycker att det är för mycket byråkrati, för man behöver inte komma i kontakt med det om man inte vill, säger Salka Hellbacka.


Läs mer i måndagens TÅ


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67