Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer med bygg i sikte

En stor stark man i sina bästa år som står och snickrar ihop en friggebod, så tänker sig många en snickare. Men den bilden passar inte in på alla.

Annons

Pärnilla Nordlund och Ingela Webiörn är unga tjejer som valt att utbilda sig till snickare och målare på Parkskolans byggprogram.

Brädor, hammare, spikar och målarfärg, allt ingår i Parkskolans byggprogram. Ett program som de flesta tar för självklart att det är för killar. Pärnilla Nordlund och Ingela Webiörn går båda första året på byggprogrammet.
De är de enda tjejerna i årskurs ett, i årskurs tre finns det ytterligare två tjejer.

När en tjej ska välja program blir det oftast samhälls-, natur- eller frisörprogrammet. Det är väldigt få som väljer ett program som just bygg, el eller energi.
Jag tyckte att det kändes kul att gå det, säger Pärnilla Nordlund.
Och jag har alltid hatat att plugga och det är inte så mycket att plugga här, säger Ingela Weibörn.
Hönsen i tupphuset

Pärnilla och Ingela valde programmet tillsammans, de hade gått på samma skola och är också släkt. Innan de började var de inte så bra kompisar men nu har det blivit mycket bättre eftersom de är de enda tjejerna i klassen. I Pärnillas och Ingelas klass går det 24 stycken.
Killarna tror hela tiden att man ska vara mycket sämre så de kommer fram och frågar om de ska hjälpa till, säger Pärnilla Nordlund. Man blir inte så uttittad men det är inte så kul att ha bad. För vi har bad med de som går el och energi, så då är det 40 killar.

BYGGER TVÅ DAGAR I VECKAN
Men bara för att de är tjejer blir inte linjen lättare. De får göra precis samma sak som killarna, inga undantag.
Varje måndag och tisdag bygger man hela dagarna. Från klockan åtta på morgonen till halv fyra på eftermiddagen. Då läser de inga vanliga ämnen. På de andra dagarna läser de också svenska, engelska, matte, data, idrott och ARL, ett slags projektarbete.
När de började linjen fick de bygga bockar och sedan har de fortsatt med att tillverka grillar.
Grillarna skulle egentligen vara klara innan jul, men de är många som inte är klara, säger Pärnilla Nordlund.

För några veckor sedan började de att bygga friggebodar.
Tjejerna har också varit inne på måleriavdelningen varje måndag och tisdag i fyra veckor. Där får de lära sig att spackla, måla, tapetsera och spreja. De fick göra iordning egna rum.

Ingela som vill bli målare ska i tvåan välja måleri och Pärnilla ska välja husbygge för att utbilda sig till snickare och senare bli byggnadsingenjör. Men det finns även anläggning att välja som inriktning här i Örnsköldsvik. Vill man välja något annat får man helt enkelt flytta. När det är dags för andra året har man praktik i stället för att bygga på måndagar och tisdagar.

Är ni bättre än era pappor på att bygga?
Det har inte blivit att jag hjälp till så mycket, eftersom pappa redan är snickare, säger Ingela Webiörn.
Blir inte klassfesterna ganska killiga?
Nej, vi har inte haft så många klassfester, men killarna använder oss för att få med tjejerna som går frisör på på festerna, de utnyttjar oss lite, säger Pärnilla Nordlund.

Marie Gavelin

UNG

Mer läsning

Annons