Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjeckisk regering beredd förhandla

Annons

Den tjeckiska regeringen är beredd att förhandla med EU om president Vaclav Klaus krav för att skriva under Lissabonfördraget, säger landets premiärminister Jan Fischer.

Regeringen är beredd att vidta denna ovanliga åtgärd, även om den anser det omöjligt att på nytt öppna ratificeringsprocessen i andra EU-länder, sade Fischer vid en presskonferens i Prag på måndagen.

Då hade den tjeckiska regeringen just hållit ett möte för att diskutera sin presidents krav. Klaus chockade i förra veckan EU:s regeringar genom att plötsligt kräva nya undantag för att skriva under Lissabonfördraget.

Sista hindrat

Sedan i helgen är Klaus sista hindret för att fördraget, som bland annat är nödvändigt om EU ska kunna fortsätta expandera, ska kunna träda i kraft.

Det var till en början oklart vilken sorts undantag Klaus såg framför sig, men i söndags sade presidenten att han vill se bindande garantier för att skydda Tjeckien från tyska krav som stammar från andra världskrigets slut, då stora grupper tyskar utvisades från dåvarande Tjeckoslovakien.

Men sådana bindande garantier kan bli mycket svåra att uppnå, eftersom de möjligen skulle kräva en ny ratifikationsprocess i samtliga EU-länder.

Redo förhandla

Jan Fischer talar i stället om en förhandlingslösning och ett politiskt uttalande i stil med det Irland fick inför sin folkomröstning härförleden, något som i så fall skulle åstadkommas vid EU-toppmötet 29 till 30 oktober.

Samtidigt säger Fischer att den tjeckiska regeringen i så fall ska kräva garantier från Klaus att denne faktiskt skriver under fördraget utan ytterligare dröjsmål.