Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänar tusentals kronor mindre

Det skiljer en hel del i hur bra kommunerna i Sverige betalar sina anställda. Och inte minst hur löneutvecklingen ser ut.

I Västernorrland hade kommunanställda i Sollefteå den procentuellt bästa löneutvecklingen förra året - men låg å andra sidan sämst till i länet året innan.

Många tycker också att man släpar efter lönemässigt.

– Vi har alldeles för låga löner i förhållande till våra arbetsuppgifter, säger Jenny Forslöf, undersköterska på Viktoriagården i Kramfors.

I fjol fick de flesta av hennes kollegor på jobbet 480 kronor per månad i påökt. Årets lokala förhandlingar är inte färdiga, men någonstans runt 650 kronor räknar de med att få.

– När de individuella lönerna infördes kändes det i början som att man själv kunde påverka löneutvecklingen genom sin arbetsinsats, numer är det mer så igen att pengarna delas ut jämnt till alla, säger Jenny Forslöf.

Hon och hemmes arbetskamrat Hanna Öhman har samma utbildning och påpekar att lönen för en undersköterska ligger långt från genomsnittet för Kommunalare i Kramfors, på 24 700 kronor. Båda tror att genomsnittet dras upp av att en del tjänstemän kan ha höga löner.

– Jag har jobbat som undersköterska i 30 år och har inte ens 22 000 kronor i månaden, berättar Hanna Öhman.

På länsnivå skiljer inte vare sig snittlönen eller löneutvecklingen så dramatiskt åt mellan olika kommuner.

Sett till hela riket är skillnaderna större. I Täby ligger genomsnittslönen på hela 27 700 kronor, medan man i Hofors bara har 23 200 kronor i månaden som kommunanställd.

Att det kan skilja tusenlappar i lön mellan olika kommuner i landet tror både Hanna och Jenny hänger samman med det allmänna löne- och kostnadsläget på olika håll.

Många inom Kommunal tjänar förhållandevis dåligt. Dit hör undersköterskorna, båda tror den låga lönen hör samman med att det är ett kvinnoyrke.

– Här på Viktoriagården är vi 40 undersköterskor varav bara en är man.

Fler män skulle höja både lön och status på yrket, tror man.

– Sedan tycker jag det vore bra om politikerna kom hit och arbetade med oss några dagar, praktiserade. Om de stannade längre än för en kopp kaffe skulle de förstå hur tungt vi har, påpekar Jenny Forslöf.

Kommunals ombudsman, Arlene Westin, håller med om att bland annat undersköterskorna har för dålig lön.

– Jag tycker sjuksköterskorna gjort rätt som gått ut med att de vägrar jobba med en ingångslön under 24 000 för en nyutbildad, säger Arlene Westin.

Hon anser också att en undersköterska med kanske 20-30 års erfarenhet borde ligga på minst 25 000 kronor i månaden.