Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotusentals tågade för aborträtt

Annons

Tiotusentals människor deltog i lördagens stora demonstration i Madrid för oförändrad aborträtt i Spanien.

Många av demonstranterna var inresta från andra orter i landet, Manifestationen blev den största hittills sedan den spanska regeringen gav besked om att aborträtten ska inskränkas.

Det här är ett steg tillbaka. Vi backar 30 år tillbaka i tiden, sade Pilar Abad som liksom många demonstranter var klädd i lila.

Det var i december som högerregeringen lade fram ett förslag om att riva upp den aborträtt som infördes 2010 och som gäller fram till graviditetsvecka 14. Förslaget har uppfattats som ett försök av premiärminister Mariano Rajoy att beveka sitt partis missnöjda högerflygel. Frågan ska upp i parlamentet senare i vår. Även om katolska kyrkan applåderar, har kritiken varit hård håll både inom Spanien och i övriga EU. Även inom regeringspartiet mullras det och Rajoy har antytt att förslaget kan bli ändrat.

På Twitter strömmade under lördagen stöd in från övriga världen. Under slagordet "nunca más" (aldrig mer) lägger kvinnor ut bilder på sig själva med ståltrådsgalgar, symboliserande de livsfarliga verktyg som används vid olagliga aborter. Bland svenskarna med "nunca más"-bilder finns exempelvis jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Mer läsning

Annons