Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotusentals intog Tahrirtorget

Annons

Tiotusentals regimkritiker samlades på Tahrirtorget i Kairo och i städer runt om i Egypten.

Tisdagens protester sades vara de största hittills mot president Muhammad Mursi.

Demonstranterna fortsatte att välla in på Tahrirtorget under tisdagskvällen för att delta i de utlysta massprotesterna mot president Muhammad Mursis utökade makt. Enligt medieuppgifter hade över 100 000 demonstranter samlats.

Polis avfyrade tårgas mot grupper som kastat sten i närheten av Tahrirtorget. I staden al-Mahalla i Nildeltat drabbade Mursis anhängare och kritiker samman och flera uppgavs ha skadats. I Mansura ska demonstranter ha tänt eld på Muslimska brödraskapets lokalkontor.

"Vill inte ha diktatur"

När en stor grupp jurister tågade mot Tahrirtorget tidigare under tisdagen skanderade de "Ned med brödraskapet", "Egypten är en rättsstat".

Vi vill inte ha en ny diktatur. Under Mubarakregimen levde vi i diktatur. Vi genomförde upproret för att få frihet och rättvisa, sade Ahmed Hussein, en av dagens första talare.

Stora demonstrationer genomfördes även i Alexandria och på flera andra platser i Egypten i det som betraktas som den största manifestationen hittills mot president Mursi. Demonstranterna är arga över det dekret som presidenten utfärdade förra veckan.

Minst tre döda

Muslimska brödraskapet hade också utlyst en demonstration i Kairo, men meddelade i måndags att den skulle skjutas upp för att undvika bråk

Minst tre personer har dödats och hundratals har skadats sedan de nya protesterna utbröt. En demonstrant avled på tisdagen på sjukhus i Kairo efter att ha kvävts av tårgas. I söndags dödades en 15-årig pojke i staden Damanhour i Nildeltat i sammandrabbningar mellan Muslimska brödraskapet och dess motståndare.

Mer läsning

Annons