Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiotals miljoner borta i Xeratech

Sjätte AP-fonden misstänker att tiotals miljoner kronor kan ha försnillats ur fondens bolag Xeratech.

Det handlar om varulager och andra tillgångar som försvunnit eller belånats.

Lägger man ihop alla de misstankar vi har kan det handla om tiotals miljoner kronor, säger Sjätte AP-fondens informationschef Ulf Lindqvist till TT. Men vi är inte där ännu. Utredningen är ännu inte klar.

Misstanken om att Xeratechs båda grundare tömt bolaget på pengar har stärkts under hösten. Allt fler felaktigheter har upptäckts.

Sjätte AP-fonden har ännu inte gjort någon polisanmälan, men överväger att anmäla revisorerna, som reviderade bokslutet. Fonden som förvaltar allmänna pensionsmedel, har förgäves försökt nå grundarna.

Revisorerna avvisar kritiken och hävdar att den är genomförd i enlighet med god sed och är korrekt.

Vi har hittills bara fått otillfredsställande svar på våra frågor till grundarna, säger Ulf Lindqvist. Den ene har hört av sig via ett juridiskt ombud, men det är bara nonsenssvar och inget konkret om vad som har hänt. Vi vet inte vart pengarna tagit vägen.

Bolagets vd Åsa Rödén är särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson, vilket kritiserades av Ulf Lindqvist i tisdags när svindelmissstankarna exploderade. Men det var tack vare vd Åsa Rödén som missförhållandena i Sjätte AP-fondens portföljbolag Xeratech kunde avslöjas hävdar fondens styrelseordförande Lennart Jeansson.

Ulf Lindqvist vill inte precisera när utredningen om den misstänkta plundringen är klar.