Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tioårig pojke filmade attack mot husvagnslägret – se den dramatiska filmen här

Tioårige Darius visar den dramatiska filmen han tog med en mobiltelefon under den senaste attacken mot husvagnslägret i Sundsvalls hamn.
– Både jag och barnen är rädda. Det kommer hit rasister flera gånger varje natt, säger hans mamma Cheza Caldarar.

På videoklippet avfyras raketer, det smäller kraftigt och man hör att en av männen i lägret drabbas av panik och ropar på polis.

Darius berättar att han tog filmen stående innanför husvagnsdörren. Han pekar på skärmen som lyser upp av röda och gula lågor.

– Rasisti, rasisti, säger han med oro i blicken.

Familjen känner stor oro över hur långt de attackerande besökarna kan tänkas gå. Läs om helgens upprepade bråk kring lägret.

Gasolplattorna på spisen intill Darius är blå och sprider en viss värme i husvagnen där tre syskon bor med sina föräldrar nere i husvagnslägret på Kolvägen. Tvåårige Rusalim är nyvaken och kryper omkring i sängen där tolvårige Anton också sover.

Barnens mamma Cheza Caldarar är förtvivlad över att elektriciteten bröts till lägret eftersom det ska ha gjorts otillåtna kopplingar och att man från kommunen inte ansåg att säkerheten höll måttet.

Frågan är om de heta gasolplattorna utgör en tryggare värmekälla. Särkilt när det kan dyka upp människor som avfyrar fyrverkeripjäser och kastar sten och flaskor med bensin mot de omkring 20 husvagnarna.

När migranterna började vakna på måndagsmorgonen vittnade många om den gångna nattens kyla. Läs mer om den brutna strömmen.

– Det är väldigt kallt, säger en äldre kvinna och hennes make som börjar sopa bort den nyfallna snön.

Enligt polisen var natten mot måndagen lugn vid lägret, men migranterna håller inte med.

De säger att de även hade påhälsning den här natten och att de lever med en ständig rädsla.

– Polisen har kommit när vi har slagit larm men de stannar bara i två minuter. De säger att de inget kan göra, säger Cheza Caldarar.

Enligt ett politiskt beslut är det inte aktuellt med någon avhysning av migranterna och socialnämndens ordförande Malin Larsson (S) säger att man så småningom ska försöka ordna med en ny uppställningsplats för husvagnarna.

– Vi är glada att vi lyckats få till ett härbärge som öppnade dagen innan julafton så att ingen ska behöva frysa ihjäl, säger Malin Larsson.