Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio skadade i protester i Turkiet

Annons

Demonstranter och polis drabbade samman i sydöstra Turkiet på söndagen i protester mot veckans gripanden av kurdiska lokalpolitiker. Tio personer skadades.

En svensk politiker beskriver läget som ett politiskt kaos.

Ett tjugotal demonstranter greps i samband med sammanstötningar mellan maskerade ungdomar och kravallpolis, enligt uppgifter till AFP.

Protesterna ägde rum som en reaktion mot att turkisk polis i torsdags grep över 30 kurdiska politiker som anklagas för att ha kopplingar till den kurdiska separatistorganisationen PKK. Åtta av dem är borgmästare i området.

Den socialdemokratiska politikern Evin Cetin, som är på plats i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet, bekräftade uppgifterna om oroligheter där och i omkringliggande städer.

Anledningen är den stora besvikelsen över att folkvalda politiker som man har röstat fram inte längre kan agera politiskt. Delar av kommunerna är helt tomma på grund av att många kommunfullmäktigeledamöter och borgmästare sitter fängslade, berättade hon för TT på söndagen.

Samtliga gripna tillhörde tidigare det numera förbjudna kurdiska partiet DTP. Sedan DTP förbjöds av Turkiets högsta domstol har samtliga gått över till det nybildade Freds- och demokratipartiet som nu får stöd av tusentals demonstranter. På söndagen hade partiet ansökt om att få ha en manifestation, men ansökan avslogs vilket bidrog till kravallerna, sade Cetin. Hon oroade sig för att konflikten kommer att eskalera.

Det finns bara ett ord att beskriva situationen, politiskt kaos som resulterar i en rädsla bland människor som befinner sig här. Jag pratade med en ung student som sade att enda utvägen är att ta till vapen, sade Cetin till TT.