Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten: En avrättning

Annons

En 42-årig man döms till 17 års fängelse för bland annat mordet på en 27-åring i Örsundsbro förra våren. "En avrättning", enligt Uppsala tingsrätt.

Åklagarsidan yrkade på att straffet skulle bli längre än 14 års fängelse för mord eftersom det fanns försvårande omständigheter, vilket alltså tingsrätten tagit fasta på.

Vi förde fram såna saker som att 27-åringen har bönat och bett för sitt liv på brottsplatsen och blivit avrättad på det sätt som han blev sen, säger åklagare Anne Sjöblom.

Hon tycker också att det var rätt att döma de andra två männen till fängelse.

Sen kan man diskutera fängelsestraffets längd, det ska vi ta ställning till. Vad gäller den frikännande domen måste vi läsa domskälen ordentligt för att se hur tingsrätten resonerat där.

Bakgrunden till händelsen ska ha varit oenigheter kring narkotikaaffärer.

Kroppen hittades nedgrävd i en vedbod i Orsa i augusti.

Att 42-åringen skulle ha skjutit i nödvärn, som han själv hävdat, tror inte tingsrätten på. Mordet har begåtts uppsåtligen och de sista skotten "kan närmast liknas vid en avrättning", skriver tingsrätten.

Själva mordet ger 16 års fängelse. Utöver det döms mannen för bland annat olaga hot, grovt vapenbrott och vållande till kroppsskada.

Två andra män fälls för anklagelserna om brott mot griftefriden och döms till ett års respektive ett år och sex månaders fängelse. Den ene ska ha hjälpt 42-åringen att frakta den döda kroppen till ett uthus. Den andre mannen ska sedan ha kört kroppen på en släpvagn till Orsa och där grävt ner den.

Den 27-åriga kvinnan som åtalats för medhjälp till grov misshandel frias från anklagelserna, enligt Uppsala tingsrätts dom. Hon hade enligt åklagaren uppmanat 42-åringen att skjuta offret i knäna.

För två veckor sedan meddelade Rättsmedicinalverket att den mordåtalade mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att han därmed inte kunde dömas till rättspsykiatrisk vård.

Mer läsning

Annons