Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingshuset blir operametropol när nya ägare flyttar in

En av världens främsta pedagoger inom operasång, Jean-Ronald LaFond, flyttar in i Tingshuset i Nyland. Flera nya delägare förvandlar Tingshuset till en levande metropol för sångare och musiker.

Det sker stora saker i Tingshuset i Nyland. Med nya delägare blir huset där Ångermanälven möter havet ett nav för musiklivet i Västernorrland.

– Det här är det största som hänt i Tingshuset någonsin, säger kompositören Fredrik Högberg.

Fredrik är kvar i huset med en 45-procentig andel. Han får sällskap av Jean-Ronald LaFond, operasångare och en av världens främsta operasångpedagoger, och hans sambo sopranen Jacquie Penfold. De köper in sig med en lika stor andel som Fredriks.

Den resterande andelen övertas av organisten och kompositören Håkan Dahlén, som ju redan tidigare hade anknytning till Tingshuset, och Karin Bengtsdotter Olsson – sångpedagog vid Kapellsberg som dessutom flyttar till Nyland.

Och med Helén Lundquist-Dahlén, musiker, dirigent och utbildningsledare för Kapells musiklinje, också på plats i Nyland, finns det nu i Tingshuset ett osedvanligt högt koncentrat av musik- och operaproffs.

– Musiklivet i Kramfors och Västernorrland får en helt ny dimension, säger Fredrik Högberg.

Det började hemma hos Helén och Håkan dit gänget med Jean-Ronald i spetsen drog för att ta igen sig efter förra årets Operafestival, eller Härnösand Opera Academy & Festival. Här träffade Jean-Ronald Fredrik Högberg, och de hade från första stund mycket roligt tillsammans.

De tittade på Tingshuset, och Jean-Ronald LaFond blev mycket imponerad av byggnadens symbolik. Han blev också mycket förtjust i den fantastiska naturen i omgivningarna.

– Jag sökte en plats dit jag kunde bjuda in professionella sångare för att jobba i lugn och ro, utan stress. Och då är Nyland definitivt lämpligare än New York, säger Jean-Ronald.

En annan anledning till flytten till Nyland är det stora operaintresset som Jean-Ronald menar finns i regionen. Sverige har fina operatraditioner, han säger sig själv vara mycket inspirerad av Nicolai Gedda, och här finns många sångbegåvningar.

Men, fortsätter Jean-Ronald, många svenska begåvningar vågar inte ha så stora förväntningar på sig själva. Och där kommer hans speciella utbildningsteknik in i bilden – Kashu-do, Sångarens väg, som bygger på en samverkan mellan traditionell sångundervisning och träning som baseras på tai chi och kung fu.

– Det bygger upp och stärker både kropp och själ, säger Jean-Ronald.

Ambitionen är att verksamheten vid Tingshuset ska utvecklas kontinuerligt och att det ska hända nya saker hela tiden. Det ska regelbundet bli konserter, masterclasses, workshops och minst en musikfestival per år.

Tingshuset i Nyland – Sveriges nya operametropol.