Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillväxt framför klimat för Kina

Kina tänker i kommande klimatförhandlingar lägga fokus på landets möjligheter att växa ekonomiskt, säger en regeringstalesman.

En tydlig signal om att konflikterna i Köpenhamn lär fortsätta.

Det diplomatiska och politiska bråk om klimatförändringarna som öppnas kommer att fokuseras på rätten att utvecklas, utrymmet att utvecklas, säger kinesiska UD-tjänstemannen Yi Xianliang i tidningen Folkets Dagblad på måndagen.

Enligt Yi har konflikterna i förhandlingarna blivit allt skarpare, och den springande punkten i dem handlar allt mer om att tillgodose ländernas kärnintressen.

Signalen till de politiska ledare som i helgen genomlevde holmgången med Kinas premiärminister Wen Jiabao är tydlig om att mer på samma tema är att vänta när försöken att nå fram till ett bindande avtal återupptas efter nyår.

Några ursäkter hörs hur som helst inte från Peking.

Den brittiske miljöministern Ed Miliband anklagar offentligt Kina för att ha blockerat förhandlingarna i Köpenhamn. Hans chef Gordon Brown säger något mer diplomatiskt att förhandlingarna "togs som gisslan" av ett fåtal länder.

Men enligt Wen Jiabao spelade Kina en "viktig och konstruktiv" roll i Köpenhamn, och drev fram de resultat som ändå nåddes. Det hävdar han i uttalanden som förmedlas av den statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.

Under samtalen i Köpenhamn uttryckte Kina "sin totala ärlighet och gjorde sitt yttersta" enligt Wen.