Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillträde stryps för miljöaktivister

FN, som är värd för den pågående miljökonferensen i Köpenhamn, ströp på torsdagen tillträdet till mötet i Bella Center mellan Kastrup och Köpenhamn ytterligare. De många ackrediterade deltagarna från så kallade NGO-rörelser, det vill säga icke regeringsanknutna eller folkrörelsebaserade miljöorganisationer, har redan tidigare påtvingats en sträng kvotering. På torsdagen skars tillträdesmöjligheterna ned ytterligare. Endast 300 representanter tillåts.

Övriga får nöja sig med sidoevenemanget Klimaforum i stadsdelen Frederiksberg - i andra ändan av Köpenhamnsområdet.

En bidragande orsak till åtstramningen är att FN godkänt ackreditering för 22 300 diplomater, tjänstemän, journalister och företrädare för privata organisationer trots att Bella Center bara rymmer cirka 15 000 människor.

Även tillresta journalister utsätts för kraftiga restriktioner. De hundratals journalisterna har hittills kunnat röra sig fritt på Bella Center. Nu begränsas deras rörelsefrihet till själva presscentret. Vid presskonferenser på andra platser sker gruppvis lotsning.