Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tilliander - tillbaka till framtiden

Jocke Berg i Kent älskar hans electronica och gästar på nya skivan "Show". Men Andreas Tilliander pratar hellre om sina gamla syntar.

Jag är hundra procent "geek" när det gäller moogsynthar från 70-talet, säger han.

Analoga syntar, trummaskiner och vinylskivor slåss om utrymmet i studion Repeatle, vid Valla Torg söder om Stockholm city. Här, bland vintageföremålen, skapar Andreas Tilliander sin moderna electronica, house och acidtechno - genom att blicka bakåt.

Jag har gått tillbaka till skevare prylar, lyft fram bruset i ljudbilden mer än tidigare. Ljudbilden har blivit enklare också, jag använder inte tusen reverb i en låt bara för sakens skull längre, säger den forne Hässleholmssonen.

Undviker datorn

Resultatet hörs på "Show", hans nya skiva. Den blippbloppande, på samma gång mjuka och tunga, musik har en värme som ofta saknas i mer laptop-baserade låtar.

Elektronisk musik kan lätt låta "clean". Därför har jag undvikit att jobba för mycket i datorn, spelat in mer live och inte ändrat och klippt i efterhand, säger Andreas Tilliander.

Det är också 70-talets moogsyntar och alla Roland-sequensers och trummaskiner som ger låtarna den mer organiska känslan.

Jag har fått ihop en fin samling vintage-instrument. Det intresset är nästan större än musiken. Men tiden är förbi när man hittade de här instrumenten på loppisar. Det blir Ebay i stället.

"Sverige är ett rockland"

Fem år har gått sedan Grammisbelönade skivan "World industries" som innehöll succésingeln "Back in the USA". Andreas Tilliander fick epitetet "electronicans kung" och musiken nådde ut till långt fler än redan initierade.

Det var lite konstigt. Jag hade ju släppt elektronisk musik i många år och plötsligt kunde jag åka till Skövde, typ, och spela för en stor publik där.
Men Sverige förblir ett "rockland". Ibland känns det underligt att spela elektronisk dansmusik, när publiken bara står och tittar på.

Världsturné med Familjen

Att utgivningen av "Show" har dröjt beror delvis på alla turnéer som han har gjort med Johan T Karlsson, alias Familjen. Dessutom är han programledare för radioprogrammet "Ström" och jobbar med mastering åt andra band i studion.

Den egna musiken har vuxit fram parallellt och precis som på "World industries" valde Andreas att bjuda in gästsångare på nya skivan.

Självaste Jocke Berg lånar ut stämman i "Arlanda", där Kentsångaren framför en självironisk text om färgen svart.

Familjen turnerade med Kent för drygt ett år sedan. Jag minns när vi träffades på Arlanda, alla var klädda i svart, precis som i tonåren när vi var syntare...

Spelar på Arvikafestivalen

Mer svartklätt blir det på Arvikafestivalen, en av flera festivaler för Andreas Tilliander i sommar. Där ska han träffa tyska syntlegendarerna DAF, kanske även Depeche Mode.

De har betytt mycket. Jag träffade Martin Gore för några år sedan, han gillar min musik.

Men albumtiteln till trots ser sig inte Andreas Tilliander som en liveartist.

Det blir inte så mycket "show" när jag spelar. Vissa får en kick av att stå på scen, jag känner inte samma behov. För mig är ljuden det viktiga.