Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till landstingets ekonomidirektör: Förklara varför ni gömt undan pengar i budgeten

Annons

Replik till insändaren Ekonomidirektören: Vilseledande igen – fortfarande små marginaler i landstingets ekonomi publicerad 14 december.

Lars Halen tf ekonomidirektör i region Västernorrland – du påstår saker som aldrig sagts av mig om Region Västernorrlands ekonomi. I din insändare påstår du att jag skulle ha hävdat att landstinget skulle gå back med 1 700 miljoner kronor årligen fram till och med 2018. Detta har jag aldrig sagt. Däremot bedömde Mathias Rösberg och jag den 26 april 2016 att resultatbudgeten skulle sluta på plus 75 miljoner den sista december 2018. Något som stämde exakt på kronan (omslutning på intäktssidan 11 646 miljoner). Så här sade vi exakt i Tidningen Ångermanland; ”Vi har sagt det förut, men det tycks tåla att upprepas. Landstinget går INTE i miljardunderskott fram till 2018! Det var så INNAN skattehöjningen gjordes. Efter skattehöjningen är det inte så längre."

De 1 800 miljonerna, som Anders L Johansson menade att landstinget skulle backa, är sedan länge ute ur leken. De 1 700 miljonerna som Margareta Tufvessons pratar om, var får hon dessa ifrån? Tog du bara bort 100 miljoner av Anders L:s siffra, för att 2015 oväntat få in dessa miljoner från AFA? Missade du att ni gjorde en skattehöjning i år? För era siffror fanns möjligen innan skattehöjningen, men framförallt före mer realistiska ingångsdata användes (av landstinget självt, i sin egen budget!).

Lars Halen, förklara i stället varför ni gömt undan resurser på mer än en miljard till oförutsedda kostnader i budget 2018-2020. 

Enligt ”Budget för 2016 samt ekonomisk plan för 2017 och 2018” så lyckas landstinget inte med sin återställning, det erkänner landstinget öppet i budgeten. Räknar man ut det så går landstinget -153 miljoner över perioden 2014-2018. Den uträkningen redovisade vi i ”Sagan om Landstinget".

Läs också: Vi hånades för prognos om plussiffror – nu har vi fått rätt

De -153 miljonerna är med både skattehöjning och insatsplan. Observera att man då går plus med de nya 228 välfärdsmiljonerna som landstinget i Västernorrland lovades från regeringen i förra veckan. Man går alltså -153+228 = +75 miljoner fram till 2018. Då når man mer än fullständig återställning, även om man inte alls brydde sig om det i budgeten.

Lars Halen, förklara i stället varför ni gömt undan resurser på mer än en miljard till oförutsedda kostnader i budget 2018-2020. 

Nils-Gunnar Molin,

ordförande i Sollefteå Framtidens Akutsjukhus

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel