Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till den fria debattens försvar

Om det är någonstans man ska kunna debattera kontroversiella uppfattningar är det vid universiteten.

Det har i alla fall varit deras traditionella roll – en plats där det är högt i tak och där tankar stöts och blöts. Nu tycks det som att åsiktsmässig konformism väger tyngre än intellektuell öppenhet vid lärdomens högsäten. 

Häromveckan anordnade ett studentsällskap vid Oxforduniversitetet i England en debatt om abort. Eller snarare, de försökte anordna en debatt. Två debattörer hade bjudits in till samtalet – en som var för abort och en som var mot abort, och båda råkade vara män. 

Att två män hade mage att diskutera abortfrågan orsakade sådan upprördhet bland Oxfords studenter att en stor grupp försökte, och lyckades sedermera, stoppa debatten. De indignerade studenterna menade att kvinnors reproduktiva rättigheter inte bör vara öppet för diskussion, och det bör särskilt inte debatteras av två personer som uppenbarligen saknar livmoder och inte kan bli gravida.

Visst kan man hindra sina meningsmotståndare från att uttrycka sina åsikter. Men det tyder på bristande aktning för både sig själv och sina medmänniskor.

Dels visar det att man inte hyser någon större tilltro till sina egna argument, annars skulle man inte behöva stoppa sina kontrahenter från att komma till tals. Dels att man har så pass lite förtroende för andras intellektuella förmåga att man inte anser dem kunna bedöma vilka argument som har störst giltighet.

Att studenter anser sig vara så toleranta att de vägrar att tolerera åsikter som skiljer sig från deras egna är ingalunda ett engelskt fenomen. Något liknande skedde vid Stockholms universitet inför årets val.

Liberala Studenter bjöd in SD:s partiledare Jimmie Åkesson för att debattera mot dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Debatten möttes med vilda protester och starkt motstånd. Det anordnades till och med en motdemonstration av studenter som ansåg att partiet inte hör hemma på universitets campus. En av studenterna som deltog i demonstrationen sade: Det är vidrigt, det här känns som ett stort nederlag. Är det någonstans man kan hålla den sista bastionen så är det här på universitetet, och så bjuder Liberala studenter in dem (Gaudeamus 3/9). 

Många studenter tycks ha undgått insikten att tanken med att läsa på universitetet är att utmanas, inte bekräftas. Det bör vara en tid då man prövar sina egna åsikter mot andras.

Tidigare i år skrev ekonomen och filosofen Thomas Sowell i den amerikanska tidskriften National Review att I en tid då vetenskapsmän skapar artificiell intelligens tycks det som att allt för många av våra utbildningsinstitutioner skapar artificiell idioti (5/8). Mycket tyder på att han har rätt.