Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till BB i Sollefteå i april 1941

Min gode vän och granne på landet, Stig Björk, bor vid Färjvägen på Ångermanälvens norra strand i Skarpeds by i Eds socken, knappt en mil uppströms Sollefteåforsen. Där ligger Stigs vackert belägna hus, som för övrigt också var hans barndomshem, bara ett par steg från det stilla flytande tvärdjupa älvvattnet. Nästan så nära att man skulle kunna hoppa direkt från Björks förstubro rakt ned i det kalla plurret. Jag känner nog ingen som bor så fint som Stig.

Nu ska ni få höra berättelsen om hur det gick till när Stig kom till världen. Och om ni inte tror på den här historien så kan ni fråga Stig själv. För han var nämligen med när allt hände. Det här kåseriet är alltså lika sant som dagen är lång. 

Året är 1941. Det är den 21 april.

Ute i världen härskar våldet. Den tyske nazidiktatorn Adolf Hitler har lagt under sig flera länder i Europa, bland annat Sveriges grannar Norge och Danmark.

Men hemma hos familjen Björk har fru Anna annat att tänka på. Man kan lätt föreställa sig att hon är trött när hon sätter sig på en köksstol för att vila lite, och för att tänka igenom allt som måste göras. Nu i dagarna eller kanske just idag väntar hon och maken Hilmer sitt tredje barn. Det kan komma när som helst. Anna är dock troligtvis väl förberedd. Pappa Hilmer kan inte vara till någon hjälp eftersom han är inkallad till militärtjänst någonstans i Sverige. De två storebröderna Kurt, 6 år, och Gunnar, 4 år, är nog extra snälla och förståndiga och hjälpsamma mot mamma nu när de ska få ett litet syskon. 

Anna känner sig ensam, men kanske samtidigt rådig. För femtielfte gången repeterar hon instruktionerna för pojkarna. Kurt och Gunnar lyssnar allvarligt en sista gång på mammas förmaningar. De vet vad de ska göra.

Efter att ha kramat om sina pojkar ordentligt går den gravida och följaktligen ganska tunga fru Björk ensam ut på älvens is. I ena handen bär hon en lagom liten resväska. Efter några minuters rask promenad på den understundom något opålitliga aprilisen är hon framme på andra sidan älven.    

Anna kommer lagom för att hinna med Tängstabussen till Sollefteå. Redan på långt håll lägger bussföraren märke till den höggravida kvinnan. Han anar Annas belägenhet och förbereder en mjuk inbromsning på vanliga stället där landsvägen har som en liten utbuktning. Några kraftiga Reselekarlar skyndar till. Den ena hjälper henne med väskan. Den andre tar ett stadigt grepp runt hennes arm. Busschauffören i sin upphöjda stol inser att nu är det allvar. Han inväntar att alla passagerarna tagit plats och satt sig ned på sina stolar innan han börjar köra. Redan efter ett par minuter passerar han i hög fart Faxälvsbron i Granvåg. Plötsligt går fostervattnet. Under hundraprocentig bussförarkoncentration tvingar han det tunga fordonet att prestera till det yttersta.

Med händerna skakande på den stora tunga gammalmodiga bussratten, det här var före servostyrningarnas välsignade tid, ökar han hastigheten på fordonet. Bussen ömsom skuttar, hoppar och kränger fram på den gropiga grusvägen. Så här fort har han aldrig tidigare kört. Ackompanjerad av något slags odefinierbart bussgnissel närmar sig det fyrhjuliga fordonet Sollefteå norrifrån. Ungefär vid Hotell Appelberg, en gång ett legendariskt tillhåll för baggböleri, övergår gnisslet till att låta som en brunstig råbock hela Storgatan fram till gamla lasarettet som på den tiden låg åt några hundra meter bortom nuvarande Konsum.   

Väl framme vid lasarettets entré möts Anna Björk och hennes ofödda barn av en vänlig vårdare som hjälper henne till BB-avdelningen där barnmorskan står redo att ta emot lille Stig. Därefter rattar den trötta bussföraren sin ännu tröttare buss den sista lilla biten till upp till Sollefteå gamla busstation. 

Ja, ungefär så gick det till när Stig Björk föddes den 21 april 1941. Men bara ungefär.

Radhushälsningar från Spånga

Peter Forslund

peterarnoldforslund@gmail.com

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel