Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tilde tar upp kampen med SVT i jul

Annons

Medan SVT laddar för en riktig kulturjul med mängder av musikdokumentärer och drama, vill TV4 gärna skapa sina egna traditioner under storhelgerna. Julvärden blir i år ett säkert kort - Tilde de Paula Eby har hållit tittarna sällskap förr.

Den som tröttnat på Kalle Anka på julafton behöver inte misströsta. SVT storsatsar i vanlig ordning och sänder, förutom de traditionella programmen, musikdokumentärer om bland andra Agnetha Fältskog och Monica Zetterlund, dramakomediserien "Fröken Frimans krig" och bakom-kulisserna-reportage från årets "Eurovision Song Contest". TV 4 tar det lite lugnare över jul, men pytsar in några seriestarter framåt trettonhelgen.

Ingen press

På julafton konkurrerar Tilde de Paula Eby med SVT:s Petra Mede som julvärd. Tilde var även julvärd 2010 och känner själv ingen press.

Jag känner aldrig någon konkurrens med kollegor, vare sig de jobbar med mig eller i en annan kanal, säger Tilde de Paula Eby och fortsätter: Jag tror inte att vi försöker matcha SVT, utan vi försöker göra vår egen grej i stället. Hur ska man kunna slå Kalle Anka på julafton?

Nya jultider

TV 4 sänder i vanlig ordning konserten "O helga natt" på julafton och "Bingolottos uppesittarkväll" kvällen innan doppareda'n. På juldagen blir det ett kärt återseende när artisterna från "Så mycket bättre" minns sommarens bravader. Som brukligt under julen vankas det filmfest i rutan, men TV 3 låter också Plura och Måns julstöka och "Partaj", i Kanal 5, minns det gångna året med hjälp av sketcher.

Frågan är om det ökande webb-tv-tittandet även förändrar tittarnas jultraditioner. Tilde de Paula Eby tror att vi är på väg mot nya tider.

Man kanske går ifrån den där traditionella tv-julen lite. Så är det för mig i alla fall. Mina barn har ett stort tv-utbud att välja mellan året om och jag har inte tillräckligt starka band till specifika program för att kunna föra över sådana traditioner på dem.

Mer läsning

Annons