Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeridebatt dominerade i fränt kommunfullmäktige i Kramfors

Kramfors kommunfullmäktige bjöd på en tuff debatt när Sverigedemokraternas motion om att förbjuda tiggeri i olika delar av kommunen stod på tur.
Kim Petersen (SD) menade att andra partier var för medgörliga mot Socialdemokraterna.

– Vårt jobb här är inte att krypa upp i knät på Socialdemokraterna, sa Kim Petersen som ville ha en tydligare redovisning hur de totalt nio miljoner i statliga pengar som fördelas till BAS- och BKU-nämnden skulle användas.

Detta fick oppositionsrådet Bertil Böhlin (C) att ilskna till rejält.

– Du ska skärpa dig, inte säga till oss hur vi ska göra.

Sara Seppäläs (SD) motion för att ha ett kommunalt tiggeriförbud dominerade dock kommunfullmäktige. En lång rad talare argumenterade för kommunstyrelsens förslag att avslå motionen, som också vann.

– Det finns många skäl, men viktigast är att människor ställs mot varandra, ett vi och dom-tänk, sade Rolf Andersson (MP).

Sara Seppälä berättade att hon har två fadderbarn i Rumänien.

– De har blivit lämnade då föräldrarna åkt iväg för att tigga. Därför är det bättre att hjälpa på plats än att ge till de som tigger.

Kim Petersen menade att det bästa var att ge stöd till organisationer som SOS barnbyar och Läkare utan gränser.

Jon Björkman illustrerade sitt inlägg med att hålla i en tjugokronorssedel.

– Det är mitt val att göra vad jag vill med tjugan, det är helt ok vad du gör med den. Jag tycker också det är bra att hjälpa på plats, men människorna som finns här behöver hjälp här.

Kommunalrådet Jan Sahlén (S) förklarade att kommunens tjänstemän gjort ett gediget arbete när de berett motionen, att det visar att det saknas förutsättningar för att införa ett förbud.

Sara Seppälä och Kim Petersen röstade för motionen. Håkan Tjärnberg, SD och politisk vilde, röstade mot men sa att man måste ha förståelse för butiksägare som kan uppfatta tiggare som ett problem.