Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsödande sanering av oljeutsläpp

Saneringsarbetet av det stora oljeutsläppet som upptäcktes i Sundsvalls hamn på skärtorsdagen kommer att bli tidsödande och kostsamt.

Under långfredagen hade drygt åtta kubikmeter olja tagits om hand men över större delen av Sundsvallsbukten ligger en tunn oljefilm på ytan och på ett 800 meter långt och 200 meter brett område i hamnområdet ligger oljan kvar i tjockare lager.

Kustbevakningen och flera saneringsföretag jobbade under fredagen med att dels lägga länsar runt oljan samt att försöka ta upp oljan och sanera stränderna.

Det akuta saneringsarbetet kommer att pågå under hela påskhelgen.

En utredning om misstänkt miljöbrott har inletts. När tjockoljan upptäcktes i hamnområdet låg ett tysk fartyget mitt i oljesmeten.

Fartygschefen har förhörts, men förnekar att oljan kommer från fartyget. Fartyget har fått lämna hamnen, men prover har tagits på oljan ombord på fartyget.

Sundsvalls kommuns miljötekniker har även kontrollerat om utsläppet kommit från land, men alla prover i reningsverk och dagvattenbrunnar visar att så inte är fallet.


/Allehanda.se