Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningsutgivarna: Öppet brev till Amanda Lind – rimliga förutsättningar behövs för en livskraftig journalistik

Bästa Amanda Lind!

Grattis till det nya jobbet som kultur- och demokratiminister. Ett viktigt uppdrag med stora utmaningar.

Som du vet är mediebranschen mitt uppe i sin största omvandling på mer än 150 år. Fram till för några år sedan kom tidningar ut en gång per dag. I dag följer nyheterna oss hela dagen via appar, webben och tryckta tidningar.

Sverige finns i spetsen av den digitala utvecklingen. Det är här i Norden som störst andel av befolkningen tar del av ett så här mångfacetterat utbud. Det är också här medierna utvecklar nya redaktionella idéer och det är hit all världens medier reser för att lära. Inte minst därför att vi är mer villiga än andra att betala för nyheterna.

Fri och oberoende journalistik är en fungerande affärsmodell i sig. Men för att kunna rapportera vad som händer i Härnösand och övriga landet krävs rimliga förutsättningar. Villkor som gör det möjligt att granska kommunala beslut, näringslivets utveckling och debattera även i framtiden.

För det första måste löftet om att sänka momsen på digitala nyheter den 1 juli hållas. Frågan ligger formellt sett inte på kulturministerns bord, men den är en helt avgörande del av mediepolitiken. Med en sänkning, så att momsen på tryckta och digitala nyheter likställs, blir det lättare för redaktionerna att behålla personal och nyanställa. Uteblir sänkning ökar däremot risken för neddragningar och nyhetsskuggor starkt.

För det andra behövs en balans på mediemarknaden. Digitaliseringen har förändrat konkurrensen mellan tidningar och public service i grunden. Därför är det viktigt att minnas att public service är en offentligt finansierad verksamhet som konkurrerar med privata medier. Båda behövs! Men samtidigt måste vi se upp så att public service inte undergräver förutsättningarna för andra medier.

För det tredje är det viktigt att vi får en modern politik om nätjättarnas effekter på samhället. Med dagens regler slipper jättarna undan skatt som lokala medier måste betala. Därför utreder flera EU-länder möjligheten att införa nya skatteregler som är anpassade till en digital värld. Här måste Sverige driva på för en lösning. Sverige måste också verka för att de som tjänar pengar på svenska mediers arbete börjar att göra rätt för sig. Ett sätt att stärka journalistiken är att förnya upphovsrätten med närstående rättigheter enligt de förslag som diskuteras i EU.

Som tidigare kommunpolitiker känner du väl till mediernas viktiga roll i demokratin. Och att det är redaktionerna som sedan decennier svarat för den grundläggande bevakningen. På lokal nivå är det helt avgörande för en levande demokrati. Vill vi behålla den måste förutsättningarna finnas på plats.

Med en teknikneutral moms, balans mellan offentligt finansierade medier och privata samt med moderna skatte- och upphovsrättsregler ökar förutsättningarna för livskraftig journalistik i hela landet. Det är tre utmaningar som inte kan vänta.

Vänliga hälsningar,

Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel