Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsskytt jagas i Paris

Annons

En man som klivit in hos tidningen Libération i Paris och allvarligt skottskadat en fotograf jagas av ett stort polisuppbåd i Paris.

Samme gärningsman misstänks ha hotat en tv-redaktion i fredags.

Skytten klev in i entrén strax efter klockan 10 och flydde efter skotten, skriver Libération på sin webbplats.

Den skadade, en 27-åring som arbetar som fotoassistent, träffades i bröstet och magen och är allvarligt skadad, uppger polisen. Två skott ska ha avlossats.

"Inne i entrén fanns blod överallt och hylsor på golvet", berättar en av de tillskyndande efteråt enligt tidningen Le Figaro.

En stund senare avlossades skott vid storbanken Société Générales huvudkontor i västra Paris, men ingen ska ha skadats. Fransk polis bekräftar att det rör sig om en och samma gärningsman. Stora polisstyrkor finns nu på plats i centrala Paris.

Jag såg den här mannen med keps och hagelgevär. Jag tror inte att han direkt riktade sig mot någon - han sköt bara upp i luften och sedan genom ett fönster, berättar vittnet Francisco Alvarez för AFP.

Mannen misstänks därefter ha kapat en bil och tvingat chauffören att köra honom till huvudgatan Champs-Elysées i centrala Paris.

Polisen har tagit till helikoptrar i jakt på mannen och president François Hollande har gett order om att ta till "alla tillgängliga medel" för att gripa honom.

Så länge som den här personen går fritt och vi inte känner till hans motiv så utgör han ett hot. Vi måste agera fort, sade inrikesminister Manuel Valls till journalister utanför Libérations redaktion.

Polisen spanar efter "en man med rakad skalle, kraftigt överviktig, i 40-årsåldern", rapporterar Libération.

Händelserna kopplades snabbt ihop med en incident i fredags då en man tog sig in i entrén till tv-kanalen BFMTV:s lokaler i Paris, tog fram ett hagelbösseliknande vapen och hotade de närvarande innan han snabbt gav sig iväg igen.

Enligt åklagaren François Molins tyder övervakningsbilder, upplockade hylsor och vittnesmål på att det rör sig om en och samma gärningsman. Var han befinner sig var dock fortfarande oklart sent i eftermiddags.

Manuel Valls, kulturminister Aurélie Filippetti och Paris borgmästare Bertrand Delanoë har samtliga begett sig till Libérations lokaler. Polis utplacerades också på samtliga mediebolags kontor i Paris.

Att någon kliver in hos en tidning med ett gevär är något väldigt allvarligt i en demokrati, oavsett personens mentala status. Om massmedierna ska behöva bli bunkrar så är det någonting fel i vårt samhälle, säger Libérations utgivningschef Nicolas Demorand.

Mer läsning

Annons