Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningarna backar medan webben ökar

Landets tidningar kämpar med en vikande upplaga. Det gäller också två av länets tre dagstidningar.
– Upplagan är en av flera mätpunkter. Vi har en 50 procentig ökning av antalet sidvisningar på webben under det senaste året, säger chefredaktör Anders Ingvarsson.

Trenden är att fler och fler väljer bort dagstidningen. För att möta det ställer mediekoncernerna om till digitala publiceringsplattformer. Så gäller även Mittmediakoncernen där länets tre tidningar, ST, TÅ och ÖA ingår.

Tidningen Ångermanland minskar med nio procent, eller 1 400 exemplar. Upplagan under 2015 låg på 14 200 exemplar. För Örnsköldsviks Allehanda är motsvarande siffror minus 1 000 exemplar och en upplaga på 12 600 exemplar.

Sundsvalls tidning, ST, går mot strömmen. Den är en av få dagstidningar i landet som ökar sin upplaga. Pluset är 2 400 exemplar och ligger nu på 26 200 på vardagar och 26 300 på söndagar. Förklaringen till ökningen är sammanslagningen med tidningen Dagbladet där prenumeranterna erbjöds att byta till ST.

Trafiken på deras sajter ökar snabbt. Mittmedia satsar hårt på dessa.

– Vi har exempelvis redan uppemot 12 000 nedladdningar av allehandas ny app. Det är vi mycket nöjda med efter en så kort tid. Men vi kommer nog aldrig mer att få se några plussiffror för våra papperstidningar, säger Anders Ingvarsson.

Räckvidden, den siffra som anger hur många som läser tidningen, är nästan tre gånger större än antalet prenumeranter.

– Papperstidningen är fortfarande jätteviktig för mer än hälften av länets invånare, påpekar Anders Ingvarsson.

Läs mer: Många laddar ner appen