Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningar protesterar mot SVT

Annons

Drygt 40 dagstidningar protesterar i dag på ledarsidor och i krönikor mot SVT:s nyhetsapp som nyligen släpptes.

Vi har varit kritiska förut till att Sveriges Radio skapade en nyhetssajt som konkurrerar med oss. Det är inte deras uppdrag, säger Anders Nilsson, chefredaktör för Norrköpings Tidningar, till TT.

Han anser att SVT agerar offensivt för att skapa en app som är väldigt lik tidningarnas.

Hela mediebranschen har problem i dag, och vi sliter hårt. Men vi konkurrerar inte på samma villkor med SVT som har en jämn intäktsström. På sikt innebär det i första hand ett hot mot de mindre mediehusen, och i förlängningen mot demokratin, säger Nilsson.

SVT Nyheters divisionschef Olov Carlsson förstår inte kritiken från tidningarna.

Rent krasst är appen en genväg till vår normala sajt. Vi har funnits på webben sedan 1995, och vi måste ha möjlighet att finnas där publiken finns, säger han till TT.

Olov Carlsson poängterar att SVT även i fortsättningen ska ha sin bas i rörlig bild.

Jag lider verkligen med tidningarna, och förstår vilka bekymmer de sitter i. Men det är inte vi som stjäl annonspengar från tidningsbranschen, det är de stora bolagen som Google och Facebook.

SVT:s app har laddats ner över 100 000 gånger sedan den lanserades för drygt en vecka sedan.

I morgon planerar regeringen att ge Myndigheten för radio och tv i uppdrag att undersöka hur public services tre bolag SR, UR och SVT påverkar mediemarknaden.

Den ska bland annat undersöka konkurrenssituationen. Utgångspunkten är att det ska vara goda förutsättningar för public service, men även för privata medier, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), till TT.

Hon förstår oron från lokaltidningar och andra aktörer.

Det är inte orimligt att public service finns på nätet, men det måste finnas en gräns när man upplevs som för stor konkurrent till andra, säger Adelsohn Liljeroth.

TT: Har SVT gått över gränsen med nyhetsappen?

Det får i så fall myndigheten reda ut.

Utredningen ska lämnas in 1 september 2015.

Mer läsning

Annons