Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidning: Unik dom mot "genskjutare"

Annons

Tio kineser har dömts till fängelse för att ha fängslat människor som försökt anmäla lokala myndigheters maktmissbruk, enligt en kinesisk tidning.

Den unika domen fick stor spridning i Kina, men dementerades senare.

I Peking finns ett särskilt klagomålskontor dit folk från hela landet kan komma och anmäla lokala missförhållanden. Det centrala styret ska då utreda om de lokala makthavarna sköter sig. Därför har det utvecklats ett system med så kallade "genskjutare". Det är en slags vakter som arbetar på uppdrag av lokala ledare som vill skydda sitt rykte. Deras uppgift är att hindra människor från att klaga.

Statligt drivna Pekings ungdomstidning skrev på söndagen att tio sådana genskjutare dömts till fängelsestraff. Det är i så fall första gången. Enligt tidningen hade de dömda fört bort människor från Henan-provinsen som ville klaga, låst in dem och misshandlat dem.

Nyheten citerades av medier över hela Kina och på sociala nätverk. Rapporten dementerades dock senare av en anonym företrädare för domstolen som sade att det visserligen fanns ett mål med funktionärer från Henan, men att det inte avkunnats några domar.

Människorättsorganisationer har i flera år krävt ett slut på systemet med genskjutare och svarta fängelser.

Mer läsning

Annons