Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidning: Pakistan godkände drönarna

Annons

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif kräver att USA ska upphöra med drönarattackerna i landet. Samtidigt uppger tidningen The Washington Post att Pakistan under flera år godkänt angreppen med de förarlösa planen.

Sharif framförde sitt krav om ett stopp på attackerna när han på onsdagen träffade USA:s president Barack Obama i Vita huset. Drönarangreppen är ett känsligt kapitel mellan de båda länderna, men The Washington Post uppger i en artikel att Pakistan, trots de officiella fördömandena, i flera år har godkänt de amerikanska attackerna.

Tidningen citerar hemliga dokument som visar att CIA delat information om angreppen med Pakistan, bland annat under detaljerade genomgångar med företrädare för den pakistanska Washington-ambassaden.

Artikeln - skriven av bland andra Bob Woodward, en av journalisterna som avslöjade Watergateskandalen - berättar också att dokumenten visar att USA är oroat för att extremister kan kopplas till Pakistans mäktiga underrättelsetjänst. Hillary Clinton ska under sin tid som utrikesminister i Obamaregeringen ha konfronterat Pakistan om bevis på detta i form av innehållet i mobiltelefoner och skriftligt material som hittats i kläderna på offer för drönarangreppen.

Washington Posts artikel publicerades en dag efter det att Amnesty International hävdat att USA:s drönarattacker kan utgöra ett brott mot internationell lag och att de skördar civila offer. Bland annat lyfter rättighetsgruppen fram hur en 68-årig kvinna dödades när hon för ett år sedan var ute och skördade grönsaker.

Obama-regeringen har försvarat drönarattackerna med att de minskar risken för civila dödsoffer. Man har hävdat att angreppen riktar sig mot noga utvalda al-Qaida-anknutna extremister i laglösa delar av Pakistan.

Mer läsning

Annons