Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidernas utdelningsfest i vår

Annons

Börsbolagens ägare kan se fram mot tidernas utdelningsfest i vår, när bolagens överskott från 2013 ska skiftas ut. Detta trots att vinsterna krymper.

SEB:s analytiker räknar med att de bolag banken följer delar ut 189 miljarder kronor.

Som en jämförelse låg utdelningen från samma bolag för 2012 på 188 miljarder kronor, medan vinsterna 2012 beräknas ha legat cirka 5 procent högre än i fjol.

Drivkraften bakom trenden är starka balansräkningar och begränsade investeringsmöjligheter.

Någonstans måste ju pengarna ta vägen, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Han räknar med att den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca kommer toppa utdelningsligan, med en väntad utdelning för 2013 på nästan 23 miljarder kronor. Tvåa kommer Hennes & Mauritz, vars ägare väntas få dela på 17 miljarder.

Därefter följer Nordea på 16 miljarder, Telia Sonera på 14 miljarder och ABB på 12 miljarder.

Uppdelat på branscher är det framför allt verkstad och banker som står för utdelningarna. Och nedbrutet på mindre sektorer är det de överkapitaliserade bankerna som står för det största utdelningspartyt.

Jämför man de svenska storbankerna med europeiska konkurrenter ser de ju nästan löjligt välkapitaliserade ut, säger Esbjörn Lundevall.

Deras välfyllda kassavalv kan förklaras av att de helt enkelt har svårt att hitta bra sätt att använda sina överskott, som överträffar att bjuda ägarna på rekordutdelningar. Förvärvsklimatet i banksektorn är sedan Lehman Brothers-kraschen fortfarande uselt och en kraftigare ökning av den lukrativa kreditgivningen är inte politiskt gångbart mot bakgrund av oron för en bostadsbubbla bland tunga politiska beslutsfattare.

Mer läsning

Annons