Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorbjörn firar med familjen

På påskdagen, fyller förre statministern Thorbjörn Fälldin, 85 år. Men någon större fest blir det inte, då han avsagt sig all uppvaktning.

Annons

Men med tre barn, flera barnbarn och barnbarnsbarn torde det bli tillräckligt många runt kaffebordet. Det är vanligt att hela släkten samlas under påskhelgen och i år sammanfaller det med Thorbjörns 85-årsdag.

Thorbjörn började sin politiska bana i SLU, dåvarande bondeförbundets ungdomsorganisation. Tack vare detta träffade han också sin blivande fru Solveig, då SLU hade en samling på bygdegården i Skog. Det visade sig att hon var syster till Bert Öberg, som var ordförande. Nu har de varit gifta i 55 år, lika många år som de har bott på gården i Ås.

Thorbjörn växte upp i Västby, någon kilometer från där han bor nu. Hans föräldrar livnärde sig på jordbruket och hade några kor och en häst.

Det största som hänt Thorbjörn yrkesmässigt är förstås valsegern och maktskiftet 1976. Thorbjörn har stor respekt för många politiker men vill inte lyfta fram någon speciell person, men i intervjun inför 75-årsdagen sa han;

"Den jag ändå sätter högst på piedestalen är Nelson Mandela, tänk att efter alla år i fångenskap kunna komma tillbaka med sådan kraft.

När Thorbjörn lämnade politiken blev han erbjuden jobbet som landshövding, men tacka nej. Det var inget som passade honom. Däremot har han sedan dess varit en ofta anlitad underhållare hos olika föreningar och idrottsorganisationer då han läser dikter på mål av Ådalsförfattarna Birger Norman och Nicke Sjödin. Ibland har det också blivit högläsning ur "Den stora vreden" av Olof Högberg.