Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thor Görans kör vidare med ny skiva och många minnen i bagaget

Dansbandskarriären startade i en fiskbil.
Efter att ha avverkat även en ombyggd Konsumbuss, tar sig nu 40-årsjubilerande Thor Görans fram land och rike runt i en modern Mercedesbuss.
– Det har gått bra. Ibland förstår jag inte själv hur bra det har gått, säger låtskrivaresset Peter Grundström och tittar på sambon och sångerskan Agneta Olsson.

För en kort tid sedan bjöd Thor Görans upp till 40-årskalas med dans och underhållning i Lycksele.

– Det var en utsåld helkväll. Spotnicks spelade och Thorleif Torstensson från Thorleifs var också med. Plus Thomas Deutgen från P4 Dans och mycket annat, säger Peter Grundström, som kan blicka tillbaka på en dansbandskarriär längre än de flesta.

Läs mer: Livet går som en dans för Agneta & Peter

– Det började som ett kompisgäng. På den tiden fanns det ju många band. Själv var jag vaktmästare här i Björna. Jag minns hur orolig jag var när jag sade upp mig för att satsa på det här på heltid.

Dåtidens spelningar handlade mycket om bjudningsdanser runt om i kommunen. När sedan Cedermarks tvingades att lämna återbud till en spelning vid Molidens folkpark började det ta fart.

– En del i publiken trodde faktiskt att vi var Cedermarks och jag var Roland, inte minst eftersom jag även spelade dragspel, säger Peter Grundström och ler åt den gamla händelsen.

Sedan dess har det rullat på – i minst sagt i god fart.

– Vi är i stort sett fullbokade för 2016. Det blir mest spelningar söderut, säger Agneta Olsson, som jobbat med bandet till och från i 20 år – och nu är Thor Görans frontfigur.

– Agneta var även med i bandet Martinez, men det var jag som fick upp ögonen för henne först – inte Martinez, säger Peter och blickar glatt mot sambon.

Att Dansbandssverige har förändrats genom åren är Peter Grundström sedan den första att konstatera.

– Numer är det få dansbandsställen kvar i Norrland. Därför blir det många spelningar just i södra delarna av landet. Men det blir ända några spelningar på hemmaplan även nästa år – bland annat i Trehörningsjö i februari och Kustladan i Docksta till sommaren, säger han.

Läs mer: Thor Görans är tillbaka

En ny grej är också att det inte alltid behöver dansas till bandets framträdanden.

– Det börjar att blir mer och mer populärt att spela inför sittande publik, säger Agneta Olsson.

Paret berättar även en rad anekdoter, som när de fick höra i bilradion att Peter Grundströms "Till min kära" hade blivit framröstad som Svensktoppens åttonde mest populära låt genom tiderna – eller att bandets senaste låt "En plats i mitt hjärta" just nu toppar den finska motsvarigheten till Svensktoppen.

– Och spelningar i Finland är planerade, liksom dansgalor i Norge, säger Agneta.

Förutom att dansbandet med hemmaadress Björna, plus då medlemmarna Dick Sjöberg och Tomas Kvassman förstås, är mer aktuell än någonsin – är även en ny skiva på gång under 2016.

– Dessutom har vi skivbolag som är intresserade. De senaste skivorna har vi ju gett ut på eget bolag. Det ser lovande ut, säger Peter Grundström och ser finurlig ut.

Innan vi skiljs åt säger Agneta Olsson att nästa gång du kommer förbi ska vi ha hängt upp guldskivorna på väggen. Riktigt hur många guldskivor det har blivit är dock oklart.

– Det kanske är 30, säger mannen bakom "Till min kära", som dessutom 25-årsjubilerar med musiken från filmen Black Jack, som det snart även kommer en tv-dokumentär om.

Läs även: Thor Görans säljer och turnerar