Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thelberg: Privatleasing skapar tryck i bilhallarna

Vi är på väg att se ett helt nytt mönster när det gäller att äga bil. Det är inte längre lika intressant att betala en ny bil kontant eller på avbetalning.

Nu har privatleasing blivit ett hett alternativ med en månadsavgift som kan ligga på mellan 2000 och 3000 kronor i månaden för en liten bil. Men väljer man en dyrare bil så drar månadskostnaden snabbt iväg. En Volvo V60 T3 kostar 3 875 kronor per månad.

I mars månad i fjol svarade privatleasingen för 13 procent av privatmarknaden. I mars i år hade den fördubblats till 26 procent. Allra mest ökar Seat och Volkswagen som nästa dubblar sin privatleasing.

Det starkt växande intresset för privatleasing har i hög grad bidragit till att nybilsmarknaden går för högvarv. Nybilsförsäljningen har ökat 26 månader i följd och väntas slå ett nytt rekord i år. I fjol såldes 345 000 nya personbilar men prognosen har redan skruvats upp till 355 000 bilar.

Anledningarna till att fler väljer privatleasing varierar. En stor grupp är ungdomar som är på väg att skaffa bostad och behöver en kontantinsats till den. Men det kan också vara en äldre kvinna som vill använda sina besparingar till annat. Eller barnfamiljen med den nyinköpt villan.

Jag har pratat med några som har valt privatleasing. I stort sett är de nöjda men de rekommenderar att man lusläser igenom det finstilta hos återförsäljaren.

Det gäller speciellt körsträckan och punkten om vilket skick som kan anses vara normalt för ålder och milantal när bilen ska lämnas tillbaka. Oftast gäller avtalet 1500 mil per år och kör man över den överenskomna körsträckan kan det bli mycket dyra mil. Det är också viktigt att reda ut om små lackskador ska ingå i avtalet. Vad är en bula på bilen och är fälgen eller klädseln skadad?

Rådet är att vara extra rädd om bilen så att den inte riskerar att bli skadad och vårda den.

Det är bra att Motormännens riksförbund nu efterlyser gemensamma regler för avtalen. Som bilkund ska man inte behöva anlita en jurist för att vara på den säkra sidan.